Kultura     | 12.03.2021. 13:33 |

Monografija 'Vareš i vareški kraj kroz stoljeća' o povijesti vareških prostora

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. marta (FENA) - “Vareš i vareški kraj kroz stoljeća”, prva monografija o tom bosanskohercegovačkom gradu, bit će predstavljena u Sarajevu u srijedu 17. marta u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55, u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

Tekst u monografiji djelo je književnika Željka Ivankovića, rodom Varešanina, koji je i urednik ovog djela. Za fotografije i ostale likovne priloge odgovoran je glavni urednik Mladenko Marijanović. Dizajn omota i grafički urednik monografije uradio je Mladen Divković. Dodatni segment monografije je leksikon vareških uglednika na kome je radio student Vladimir Ruf.

Izlagači na promociji bit će Tomislav Išek, Leo Valenta, kao i sam autor monografije Željko Ivanković, saopćeno je iz HKD Napredak.

Fotomonografija obuhvaća ukupnu povijest vareških prostora (političku, gospodarsku i kulturnu povijest), ne samo od vremena postanka imena Vareš i ne samo u današnjim granicama općine Vareš. U knjizi su obrađene povijesne mijene i ona obuhvaća sve povijesno relevantne ličnosti, odnosno svako vareško ime širega društvenog značaja u svim oblastima života i rada.

Monografija ima gotovo 400 stranica, podijeljena je na 65 tematskih cjelina, popraćena s više od 600 fotografija i ilustracija te odgovarajućim znanstvenim aparatom, a obogaćena je i dodatkom – Leksikonom uglednih Varešana.

 a knjizi je četiri godine radio petočlani tim i to u cijelosti vareški tim. A kao nakladnik iza projekta je stala vareška podružnica HKD “Napredak”.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo