Svijet     | 12.03.2021. 09:16 |

Južna Koreja obustavlja izvoz oružja u Mijanmar zbog vojnog nasilja

FENA Internet

YANGON, 12. marta (FENA) - Mijanmarski aktivisti održali su u petak više skupova protiv hunte dok je Južna Koreja objavila da će suspendovati vojnu saradnju i zabraniti izvoz naoružanja i preispitat će razvojnu pomoć državi jugoistočne Azije zbog oštrog vojnog nasilja na protestima.

Okupljanja u petak uslijedila su dan nakon što je organizacija za zaštitu prava rekla da su sigurnosne snage ubile 12 demonstranata i dok je advokatica svrgnute čelnice Aung San Suu Kyi ismijavala nove optužbe za podmićivanje.

Od puča do sada je u protestima ubijeno 70 demonstranata, saopćila je Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP), prenosi Reuters.

"Uprkos ponovljenim zahtjevima međunarodne zajednice, uključujući Južnu Koreju, u Mijanmaru je sve veći broj žrtava zbog nasilnih djela vojnih i policijskih vlasti", navodi se u saopćenju južnokorejskog ministarstva vanjskih poslova.

Rečeno je da će Seoul obustaviti vojnu saradnju i zabraniti izvoz oružja, ograničiti izvoz drugih strateških proizvoda, preispitati razvojnu pomoć, ali će dozvoliti humanitarna izuzeća omogućavajući državljanima Mijanmara da ostanu u Južnoj Koreji dok se situacija ne popravi.

Prema podacima organizacije Transparentnost međunarodne pomoći, Južna Koreja je 2019. godine izvezla posljednji kontingent vojne opreme i naoružanja u Mjanmar, ali Seoul i dalje troši milione dolara na razvojne programe u toj zemlji.

Protesti su u petak održani u Yangonu, najvećem gradu Mjanmara, i nekoliko drugih gradova, pokazale su fotografije na društvenim mrežama koje su objavili svjedoci i novinske organizacije. Nije bilo izvještaja o nasilju.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'