Svijet     | 11.03.2021. 18:49 |

Rusija pozvala afganistanske političke čelnike na sastanak o mirovnom procesu

FENA Internet

KABUL, 11. marta (FENA) - Afganistanski politički čelnici, među kojima i bivši predsjednik Hamid Karzai, razmatraju da li da prisustvuju sastanku koji je organizirala Rusija na ponovnom pokretanju afganistanskog mirovnog procesa dok se diplomatija stranih sila, uključujući i Washington, intenzivira.

Rusija planira održati konferenciju o Afganistanu u Moskvi 18. marta i pozvala je nekoliko regionalnih aktera. Ona bi trebala doći u ključno vrijeme za mirovni proces dok se rok od 1. maja za povlačenje stranih vojnika iz Afganistana primiče i Sjedinjene Države razmatraju svoje planove.

Mirovni pregovori između afganistanske vlade i talibanskih pobunjenika u katarskoj prijestonici Dohi ostvarili su slab napredak. Mohammed Naeem, portparol talibana, izjavio je Reutersu da je primio poziv iz Moskve, ali da još nije odlučio da li da prisustvuje sastanku ili ne.

Izvor blizak talibanima izjavio je pod uslovom da ostane anoniman da će tim od oko četiri ili pet članova političkog ureda islamističke grupe u Dohi prisustvovati konferenciji.

Bivši predsjednik Karzai, njegov bivši potpredsjednik Karim Khalili kao i bivši ratni vođa Gulbuddin Hekmatyar primili su pozivnice, saopćili su njihovi portparoli. Samo Khalili je potvrdio da će učestvovati.

Predsjednik Ashraf Ghani  i vodeći mirovni zvaničnik i bivši predsjednički kandidat Abdullah Abdullah također razmatraju da li da prisustvuju konferenciji, saopćili su njihovi uredi.

Samit dolazi u osjetljivo vrijeme dok se Ghani suočava s pritiskom nakon što je američki specijalni izaslanik Zalmay Khalilzad predložio planove za stvaranje prelazne vlade tokom posjete regiji u prošloj sedmici, što je Ghani odbacio u oštro intoniranom govoru tokom vikenda rekavši da samo izbori mogu donijeti odluku o vladi.

Khalilzad je predložio posebnu konferenciju u Turskoj u narednim sedmicama, tražeći od Ujedinjenih nacija da rukovode njome.

Diplomatski izvori tvrde da su Sjedinjene Države, Pakistan i Kina također pozvani da prisustvuju konferenciji 18. marta. Američki State Department saopćio je da "nema ništa za potvrditi" o toj temi.

Portpatrol pakistanskog ministarstva vanjskih poslova nije odgovarao na zahtijev za komentarom.

Portparol kineskog ministarstva vanjskih poslova nije ni potvrdio ni negirao da je primio bilo kakav poziv, ali je kazao da "Kina aktivno proučava multilateralni sastanak o Afganistanu koji je predložila Rusija".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo