Bosna i Hercegovina     | 11.03.2021. 17:50 |

Dodik i Păcurețu o jačanju bilateralne saradnje Rumunije i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. marta (FENA) - Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik primio je akreditivno pismo novoimenovanog ambasadora Rumunije u BiH Antona Păcurețua.

Ambasador Rumunije je prenio pozdrave predsjednika Rumunije Klausa Iohannisa predsjedavajućem Predsjedništva i Predsjedništvu BiH.

Tokom ceremonije predaje akreditiva rečeno je da se bilježi 25 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Rumunije, te su pozdravljeni dobri bilateralni odnosi i izražena nada da će se nastaviti unapređivati na obostranu korist.

Tema susreta su bili bilateralni odnosi, gdje je istaknuto da je potrebno više pozornosti usmjeriti na jačanje sveukupnih ekonomskih odnosa među državama, trgovinskoj razmjeni i saradnji između trgovinskih komora.

Izražena je mogućnost jačanja bilateralnih odnosa i u oblastima infrastrukture, nauke, kulture i obrazovanja.

Pokazan je interes za unapređenje saradnje na regionalnom planu i u sklopu regionalnih inicijativa.

Razgovarano je o načinima borbe protiv širenja pandemije COVID-19, kao i o ilegalnim migracijama na našim prostorima.

Dodik je ponovio opredjeljenje BiH za članstvo u EU i provedbu reformi, a izražena je zahvalnost na izrazima podrške Rumunije u procesu evropskih integracija BiH.

Ambasador Rumunije je izrazio uvjerenje da će tokom svog mandata raditi na jačanju bilateralnih odnosa Rumunije i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Dodik je izrazio podršku u radu i poželio uspješan mandat novoimenovanom ambasadoru Rumunije u BiH Antonu Păcurețuu, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta