Svijet     | 10.03.2021. 18:25 |

Yehya Al-Sinwar reizabran za čelnika Hamasa u Pojasu Gaze

FENA Internet

GAZA, 10. marta (FENA) - Yehya Al-Sinwar reizabran je za čelnika Hamasa u pojasu Gaze na drugi mandat, saopćili su zvaničnici u srijedu, odražavajući njegovu kontrolu nad političkim i vojnim krilom islamističke grupe koja vlada palestinskom enklavom.

Sinwar, čelnik Hamasa u Gazi od 2017., oslobođen je u 2011. u razmjeni zarobljenika s Izraelom nakon što je proveo više od 20 godina iza rešetaka.

Iako podržava Hamasovo protivljenje koegzistenciji s Izraelom, Sinwar je održavao relativno stabilan odnos s jevrejskom državom s druge strane granice.

On je također nastojao da poboljša odnose s Egiptom, koji održava restrikcije duž granice s Gazom, malom mediteranskom priobalnom teritorijom.

Hamas tek treba izabrati čelnika za Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom. Izvori kažu da će njegov identitet biti čuvan u tajnosti kao zaštita od Izraela ili od administracije palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa, Hamasovog suparnika.

Popunjavanje pozicije Hamasovog političkog čelnika, koji također predstavlja vojno krilo, tražit će više vremena. Ukupni vođa Hamasa je Ismail Haniyeh, koji trakođer ima sjedište u Gazi.

Haniyeh se ovaj put suočava s izazovom bivšeg čelnika grupe Khaleda Meshaala, koji živi u Kataru, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije