Bosna i Hercegovina     | 10.03.2021. 17:08 |

Salkić: Visoki predstavnik nedjelovanjem ohrabrio seperatističku politiku u RS

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10.marta (FENA) - Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić rekao je  danas, reagujući na današnju posebnu sjednicu NSRS-a, da je visoki predstavnik svojom pasivnošću i izražavanjem zabrinutosti na sve pojave u bh. entitetu RS doveo sebe u situaciju da NSRS raspravlja o njegovom radu. 

Salkić je u saopćenju istakao da zbog institucionalnog položaja Bošnjaci u bh. entitetu RS nisu u mogućnosti da zaštite svoja prava.

-Svojim nedjelovanjem na provođenju antidejtonskih procesa u ovom entitetu, visoki predstavnik je u proteklim godinama ohrabrio Milorada Dodika da provodi seperatističku politiku. Izražavanje zabrinutosti umjesto konkretnih reakcija na kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u ovom entitetu sve nas zajedno dovelo je u veoma tešku situaciju - smatra Salkić.

Naglašava da je sistemska diskriminacija koju provode vlasti bosanskih Srba u bh. entitetu RS prema Bošnjacima, koji su se vratili na svoja ognjišta, najočitiji primjer kršenja Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Diskriminacija kao sredstvo za mirnodopsko etničko čišćenje prostora koji se, kaže Salkić, nepravedno zove samo po jednom narodu ostavlja drastične posljedice na Bošnjake u ovom entitetu. Visoki predstavnik, OHR, PIC, OSCE, Kancelarija Evropske komisije svi to, kako ističe, posmatraju kao da se ništa ne dešava, baš kao što su to posmatrali 1992. i 1995. godine.

-Zbog institucionalnog položaja Bošnjaka u ovom entitetu selektivnom primjenom Odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o konstitutivnosti naroda na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine u koji nas je doveo visoki predstavnik Volfgang Petrič, nismo u mogućnosti da zaštitimo svoja prava. Vaš aktivan pristup u entitetu FBiH kada se pojavi neki problem je za pohvalu, ali ostaje velika sumnja i nepovjerenje Bošnjaka u entitetu RS, zašto nemate isti pristup i u ovom dijelu Bosne i Hercegovine - navodi Salkić.

Kako dalje naglašava, kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kršenje ustavnih odredbi Bosne i Hercegovine i entiteta, kršenje zakonskih odredbi Bosne i Hercegovine i entiteta, negiranje genocida i veličanje presuđenih ratnih zločinaca su više nego dovoljan razlog za reakciju visokog predstavnika.

Salkić je mišljenja da su nove prijetnje referendumom o statusu entiteta RS novi udar na Dejtonski mirovni sporazum za koji vjeruje da će ponovo izazvati veliku zabrinutost kod članica PIC-a i visokog predstavnika, ali isto tako vjeruje "bez ozbiljne posljedice po one koji su prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini".

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'