Bosna i Hercegovina     | 10.03.2021. 16:04 |

Tadić i Holliday o traženju nestalih osoba i jačanju kapaciteta BiH na tom planu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić, zajedno sa zamjenikom glavnog tužitelja i rukovoditeljem Posebnog odjela za ratne zločine Milankom Kajganićem, sastala se sa šefom Programa Međunarodne komisije za traženje nestalih (ICMP) za zapadni Balkan Matthewom Hollidayem i višim savjetnikom ICMP-a za saradnju s vladama Nihadom Brankovićem.

Razgovarano je o aktivnostima koje Tužiteljstvo BiH i ICMP u BiH realiziraju u procesu traženja nestalih, ekshumacija, revizije kosturnica i posmrtnih ostataka, kao i o procesu identifikacije posmrtnih ostataka nestalih osoba.

Jedna od tema sastanka odnosila se na osnaživanje kapaciteta institucija u Bosni i Hercegovini za provedbu testiranja DNK u svrhu identificiranja nestalih osoba.

Predstavnici ICMP-a upoznali su glavnu tužiteljicu o aktivnostima koje ICMP provodi uz potporu Evropske unije i međunarodne zajednice, u cilju razvijanja kapaciteta domaćih laboratorija za analizu DNK.

Predstavnici ICMP-a u BiH prisutni su i sudjeluju na mnogim ekshumacijama i potragama za nestalim osobama, kao i procesima identifikacija u svim krajevima BiH.

U Bosni i Hercegovini se još traga za posmrtnim ostacima više od 7.000 nestalih osoba iz proteklog rata.

Za pronalazak i uspješnu identifikaciju posmrtnih ostataka, kao i donošenje smiraja porodicama nestalih, ključne su aktivnosti koje realiziraju Tužiteljstvo BiH i partnerske domaće i međunarodne institucije i agencije, saopćeno je iz državnog tužiteljstva.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo