Ekonomija     | 10.03.2021. 15:32 |

Potpisan sporazum o dva granta EU za izgradnju putne infrastrukture (VIDEO)

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 10. marta (FENA) - Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda i direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl potpisali su danas u Sarajevu sporazum o dva granta Europske unije ukupne vrijednosti oko 15,5 miliona eura namjenjenih za izgradnju autoceste na dionicama Tunel Zenica - Donja Gračanica te Buna - Počitelj.

Ceremoniji potpisivanja prisustvovao je i specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja izjavio novinarima da je vrijednost granta za poddionicu tunel Zenica - Donja Gračanica 9.222.000 eura. Odobrila je Evropska unija kroz investicijski okvir za zapadni Balkan.

Dodao je da će grantom upravljati Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i utrošak će ići po njihovim procedurama.

Drugi ugovor je vrijedan 6.219.140 eura, a sredstva će biti utrošena na izgradnu 7,2 kilometara autoceste između Bune i Počitelja.

Ministar Bevanda je istaknuo važnost ove dionice „koja čini sastavnicu Panevropskog koridora Vc“.  

Zahvalio je svima, posebno EU i EBRD-u kao administratoru, "što smo, uz već poznata sredstva koja su ranije odobrena kroz kredite, dobili i ove grantove".

Napomenuo je da bi oba projekta trebala biti okončana tokom ove godine, a grant sredstva će pomoći samoj realizaciji.

Direktorica Ureda Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuela Naessl izrazila je zadovoljstvo što je danas potpisan ovaj sporazum, napomenuvši da EBRD podržava izgradnju Koridora Vc od prvog dana, unazad 15 godina, u kontekstu ove vrlo važne evropske infrastrukturne mreže.  

Naessl je istaknula da je riječ o izuzetno važnom projektu, prije svega za privredu ove zemlje, posebno sada kada zemlja izlazi ili treba tek da se suoči s negativnim posljedicama pandemije.

- Neovisno o pandemiji radili smo i nastavljamo raditi na izgradnji ove putne mreže - kazala je Naessl te dodala da su danas potpisana dva sporazuma o bespovratnim sredstvima, kroz koje će se osigurati održivost i cjenovna pristupačnost ovog projekta.

Napomenula je da je u proteklom periodu EU izdvajala značajna sredstva, te da je više od 150 miliona eura osigurano kroz bespovratna sredstva za ubrzanje dinamike rada na ovim projektima.      

Naessl je navela kako finansijska sredstva nisu jedini oblik pomoći koji je osiguran. Između ostalog, podrška se pruža entiteskim javnim preduzećima Autoputevi i Autoceste, vezano za procedure javnih nabavki i osiguranje dužne pažnje u promjeni svih procedura i generalno reforme i unapređenja u putnom sektoru.

Izrazila je nadu da će ovaj dio aktivnosti biti kompletiran do početka naredne godine.   

Specijalni predstavnik EU za BiH i šef Delegacije EU u BiH ambasador Johann Sattler je izjavio kako je potpisivanje ova dva ugovora o bespovratnim sredstvima još jedna dokaz da je EU uz BiH.

- Mi smo uz vas, bilo da je riječ o borbi protiv pandemije ili izgradnja autoputeva. Riječ je o značajnim sredstvima, više od 15 miliona eura koja se osiguravaju i to kao bespovratna sredstva, koja se ne moraju otplaćivati. Samim tim, ovakav projekat je postao atraktivniji, osigurava se njegova cjenovna pristupačnost i mogućnost realizacije - naveo je ambasador Sattler.

Pojašnjavajući zašto EU ulaže u ovakve infrastrukturne projekte, u povezivanje i izgradnju Koridora Vc, kazao je da je prvi i osnovni razlog taj da je BiH zemlja koja je na putu ka članstvu u EU i „samim tim želimo njeno snažnije integrisanje u kontekstu transevropske prometme mreže“.

Istovremeno, dodao je, ovakve insvesticije su isplative, njihovi benefiti su brojni, od smanjenja vremena koje je potrebno za putovanje, za kretanje, unaprijeđenja samog saobraćaja, efekata koje ima na turizam i druge grane.

- Tu su i oni očigledni benefiti za samu ekonomiju - kazao je ambasador Sattler.

Podsjetio je da je nedavno posjetio jedno od gradilišta, na lokaciji izgradnje Ivan-tunela, gdje se mogao uvjeriti da su na gradilištu radnici prisutni 24 sata, sedam dana u sedmici, rade bez prestanka.

- Unatoč pandemiji, unatoč svemu uspijevaju da očuvaju dinamiku i planirani vremenski rok, nadam se sa završetkom kako je i predviđeno početkom 2022. godine - naveo je  Sattler.  

Naglasio je da postoji mogućnost da se ubrzaju aktivnosti na izgradnji, te je pozvao Vijeće ministara BiH, resorna ministarstva, banke i sve druge aktere da ubrzaju dinamiku i osiguraju generalno bržu izgradnju Koridora Vc.

Pogledajte https://fena.ba/video/5558

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1OqdTgNVgyLgz7vSEBrYoSWo7lQl8rpf4?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'