Kultura     | 10.03.2021. 15:18 |

U Gradskoj vijećnici otvorena izložba 'Brčko u osmanlijskim spisima'

FENA Saopćenje

BRČKO, 10. ožujka (FENA) - U okviru obilježavanja 21. obljetnice Brčko distrikta BiH u izložbenom salonu Gradske vijećnice gradonačelnik Distrikta BiH Esed Kadrić otvorio je izložbu "Brčko u osmanlijskim spisima".

Gradonačelnik je zahvalio predstavnicima turskog veleposlanstva u BiH i Institutu Yunus Emre na predstavljanju dokumenata koji su vezani za Brčko iz razdoblja 17., 18. i 19. stoljeća, naglasivši da se radi o kvalitetnoj i poučnoj izložbi.

Tajnica Veleposlanstva Republike Turske u BiH Burdžu Džura je u prigodnom obraćanju kazala je da se nada da je ovo početak daljnjih aktivnosti u Brčkom.

Voditelj Službe za arhiv Vlade Brčko distrikta BiH Ćazim Suljević istaknuo je da je na izložbi predstavljeno 29 dokumenata koji svjedoče o tri stoljeća povijesti vezane za Brčko.

"Ovo je prvi put u povijesti Brčkog da se predstavljaju dokumenti iz osmanskog razdoblja. Izložba je poklon Brčkom od strane Instituta Yunus Emre i arhiva Predsjedništva Republike Turske i ona će ostati naše trajno vlasništvo. Također, mi smo već dobili i popis stanovništva Brčkog iz razdoblja 1850.–1851. godina i vrlo brzo ćemo pristupiti prevođenju. Nadam se do kraja godine da će se brčanskoj i široj javnosti predstaviti i te vrijedne informacije i dokumenti", kazao je Suljević.

Ovom prilikom predstavnici turskog veleposlanstva u BiH posjetili su zgradu u kojoj je nekada bio smješten turski konzulat i stari konak Zaimovića u selu Gornji Zovik, inače najstariji objekt u Brčkom koji je sagrađen 1563. godine.

Predstavnici Veleposlanstva Turske sastali su se i u Gradskoj vijećnici s brčanskim gradonačelnikom Kadrićem na kojem je bilo više govora o projektima i daljnjoj suradnji s Brčko distriktom BiH, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta