Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 13:49 |

Potvrđena optužnica protiv Seada Žile iz Zenice

FENA Saopćenje

TUZLA, 9. marta (FENA) - Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Seada Žile (58) iz Zenice zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo prevara u privrednom poslovanju. 

Optužnicom se Žili na teret stavlja da je tokom 2019. i 2020. godine kao direktor i predstavnik firme "Winsdour Group" d.o.o Zavidovići, koju je preuzeo tokom 2019., lažno prikazivao podatke i u devet situacija obrtnike i odgovorne osobe u različitim firmama doveo u zabludu i oštetio ih za određene iznose novca, robe i neplaćenih usluga, a kako bi sebi i ovoj firmi pribavio protivpravnu imovinsku korist. 

U ovom periodu je, djelujući iz Tuzle i Živinica, bio u kontaktu sa devet osoba, obrtnika ili predstavnika različitih firmi iz Cazina, Bileće, Tešnja, Sarajeva, Živinica, Posušja, Livna i Banja Luke, ugovarao sa njima poslove koje nikada nije realizovao ili platio.  

U nekoliko situacija je obrtnicima lažno predočio da će im iz uvoza nabaviti CNC ili druge radne  mašine veće vrijednosti sa pripadajućom opremom, i naveo ih da izvrše avansno plaćanje u  novcu ili robi, što su ovi obrtnici i učinili, a  radne mašine nikada nije nabavio i isporučio. Također, na sličan je način ugovarao poslove određenih špediterskih usluga ili je uzimao robu koju nikada nije platio. 

U devet tačaka optužnice je navedeno da je prevarom u privrednom poslovanju pribavio sebi ili  firmi "Windsdour Group" protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 153.000 KM, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva TK. 

Općinski sud Tuzla je prihvatio prijedlog Tužilaštva i optuženom produžio mjeru pritvora, koja može najduže trajati 18 mjeseci, sa provjerom opravdanosti pritvora svaka dva mjeseca. 

U optužnici je predloženo da se po pravosnažnosti presude Seadu Žili izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja funkcije direktora u pravnim licima u BiH u periodu od 5 godina, te da sud u presudi izrekne poništenje spornih pravnih poslova navedenih u optužnici.

Iz Kantonalnog tužilaštva TK podsjećaju da su pripadnici Federalne uprave policije po nalogu ovog Tužilaštva Žilu lišili slobode 28. oktobra 2020. godine. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo