Svijet     | 09.03.2021. 11:22 |

Evropski parlament ukinuo imunitet Puigdemontu i dvojici njegovih saradnika

FENA Internet

BRUXELLES, 9. marta (FENA) - Evropski parlament u utorak je izglasao ukidanje imuniteta bivšem predsjedniku španske regije Katalonija Carlesu Puigdemontu i dvojici njegovih saradnika, što bi moglo dovesti do njihovog izručenja.

Španska vlada odmah je pozdravila odluku zakonodavnog tijela Evropske unije kao pobjedu vladavine zakona i protiv onih koji su pokušali odvojiti bogatu sjeveroistočnu regiju od Španije, izvještava AP.

Odluka će vjerojatno za nekoliko mjeseci, ako ne i godina, prolongirati 3,5-godišnju pravnu sagu o sudbini trojice separatista, budući da su mnogi načini za žalbu otvoreni prije izručenja.

Prilikom glasanja o odluci Puigdemontu, 400 parlamentaraca glasalo je za ukidanje imuniteta, 248 je bilo protiv, a 45 suzdržanih.

Slično je bilo i prilikom glasanja o ukidanju imuniteta bivšem katalonskom ministru zdravlja Toniju Cominu i bivšoj regionalnoj ministrici obrazovanja Clari Ponsati.

Puigdemont i njegovi saradnici pobjegli su u Belgiju u oktobru 2017. godine, kako bi izbjegli hapšenje nakon održavanja referenduma o nezavisnosti sjeveroistočne regije Katalonije koji je španska vlada proglasila neustavnim.

Puigdemont, Comin i Ponsati 2019. godine osvojili su mjesta u Evropskom parlamentu i dobili su zaštitu kao članovi parlamenta EU.

Puigdemontov advokat u Španiji, Gonzalo Boye, najavio je da će se bivši katalonski predsjednik žaliti Evropskom sudu u Luksemburgu na odluku Evropskog parlamenta.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja prošlog mjeseca već je glasao za preporuku o oduzimanju imuniteta, sa 15 glasova za, osam protiv i dva suzdržana.

Puigdemont je predvodio neuspjeli pokušaj odcjepljenja Katalonije, najbogatije španske pokrajine, i njenog osamostaljenja.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo