Bosna i Hercegovina     | 09.03.2021. 11:30 |

U Kantonu Sarajevo 477 zaraženih od koronavirusa i 10 smrtnih slučajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 9. marta (FENA) - U Kantonu Sarajevo u protekla 24 sata od 1.444 testiranih, evidentirana je 477 novooboljela osoba od koronavirusa, 10 pacijenata je preminulo, a oporavljenih je 323 pacijenata.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana, prosječan broj zaraženih je 474 osoba, a sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika iznosi 789 pacijenta.

Trenutno je u KS hospitalizirano 398 osoba, i to na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevo smješteno je 283 pacijenta, a na Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr Abdulah Nakaš“ liječi se 115 osoba. Devet pacijenata koristi pomoć respiratora.

U Kantonu Sarajevo je 3.300 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije.

S obzirom na kontinuirani rast broja novozaraženih, iz Zavoda za javno zdravstvo KS pozivaju na maksimalno poštivanje epidemioloških mjera.

Navode da rezultati testiranja koje daje Klinički centar UNSA nisu potpuni, jer su angažirane i privatne laboratorije pa i zbog toga dolazi do razlike u brojevima i zabuna u javnosti, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

Kanton ima svoju e-kartoteku pacijenata, informatički sistem u koji su povezane sve javne zdravstvene ustanove KS, i u kojoj se, u svakom momentu, pored ostalih podataka, mogu očitati trenutna stanja broja osoba u samoizolaciji, rezultatima testiranja, uključujući testiranja iz privatnih laboratorija bilo da su testovi obavljeni po uputi ljekara ili na inicijativu građana.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta