Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 17:19 |

Kadrić: Na dobrom smo pravcu da realiziramo zacrtane ciljeve

FENA Saopćenje

BRČKO, 8. ožujka (FENA) - U povodu obilježavanja 21. godišnjice od osnivanja Brčko distrikta BiH, u ponedjeljak je održana svečana sjednica u brčanskom Domu kulture, na kojoj su se prisutnima obratili gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, njegov zamjenik Anto Domić, predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić te supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Gradonačelnik Kadrić kazao je kako se intenzivno radi na svim pravcima djelovanja nove Vlade, priopćeno je iz Vlade Brčko distrikta BiH.

"Dvadeset i jednu godinu poslije smo se opredijelili napraviti značajniji iskorak kako bismo ispunili nadanja stanovnika ove lokalne zajednice. Potencijala imamo, resurse imamo, ali ovih dana radimo i na osposobljavanju i traženju dodatne snage koja će nas pokrenuti. Danas je 48 dana nove Vlade i uz snažnu podršku parlamentarne većine u Skupštini Distrikta, mislim da smo na dobrom pravcu da sve što smo pred sebe postavili kao zadaće možemo i realizirati", kazao je Kadrić.

Dodao je da Vlada radi na regulativno-pravnom okviru, te predlaže Skupštini prilično složene i teške zakone, ali jako korisne za budućnost ove zajednice.

"Intenzivno radimo na projektima infrastrukture koji su neophodni ovoj lokalnoj zajednici da bi Brčko bio gradom u punom smislu te riječi i da bi imao sve neophodne sadržaje koji građanima trebaju. Treći i najvažniji pravac je stvaranje uvjeta za nove investicije. Mijenjamo Zakon o javnoj imovini, a nastavljamo ubrzano aktivnosti na realizaciji poslovne inicijative STUDEN & CO Holding", dodao je gradonačelnik.

Predsjednik Skupštine Distrikta Siniša Milić naglasio je kako je realizacija općih ciljeva uvjet za dalji napredak Brčkog.

"Brčko uživa podršku i povjerenje i entiteta s kojima dijeli ustavno-političku egzistenciju i nadležnosti u složenoj državnoj strukturi BiH. Uživamo i neskrivenu podršku međunarodne zajednice, ali rezultati očigledno nisu adekvatni svim tim očekivanjima, naročito ne očekivanjima građana. Kada govorimo o onome što nas očekuje, jasno je da je neophodan dodatni unutrašnji konsenzus da bi ova politička zajednica funkcionirala i razvijala se u pravcu u kome se to od nje očekuje", kazao je Milić.

Predsjednik brčanske Skupštine naglasio je da vrijeme koje je pred njima treba biti ispunjeno realizacijom općih ciljeva koji će integrirati sve posebne interese Srba, Bošnjaka, Hrvata i ostalih građana, kao uvjeta za daljnji napredak i opstanak Brčkog.

"Prvi zadatak je vratiti povjerenje građana u institucije vlasti, a to ćemo najlakše uraditi transparentnim procedurama i radom svih nositelja izvršnih i zakonodavnih funkcija, mislim da se nalazimo na dobrom putu. Niz zakonskih projekata koji su od interesa za lokalnu zajednicu u proceduri su donošenja. Kada je riječ o Skupštini, mi smo se na samom početku rada novog saziva opredijelili za ono što se zove proceduralna demokracija, a to je da se zakoni donose po unaprijed predviđenim procedurama, u dva čitanja uz jednake šanse svih da daju svoj doprinos u donošenju odluka. To je važan segment vladavine prava, koja je nezaobilazna za ono što planiramo činiti u narednom periodu", kazao je Milić.

Zamjenik gradonačelnika Anto Domić naglasio je kako će u ovom mandatu vlasti napraviti značajan iskorak.

"Distrikt je 21 godinu prolazio kroz različite faze i imao određene ciljeve uspostave i stabiliziranja, a sada je pred nama faza koja zahtjeva razvoj. Mi kao lokalna zajednica dužni smo u ovom razvojnom periodu okrenuti se brzim i prilagodljivim odlukama i rješenjima koji će privući investitore, ali je nužno i donijeti odluke i propise koji će nas izliječiti od negativnih pojava koje naše javno mijenje pripisuje Distriktu, od korupcije, nepotizma, neprimjenjivanja zakona do neadekvatne javne uprave. Nakon toga će sigurno porasti povjerenje i optimizam stanovnika, ali i investitora", kazao je Domić.

Supervizor za Brčko distrikt BiH Michael Scanlan nada se da je danas novi početak distrikta Brčko.

"Danas je ono za što se nadamo da možemo nazvati sasvim novim početkom za Distrikt. Zadnje dvije godine vidjeli smo neke pozitivne korake koji su donijeli transparentnost i bolje upravljanje, ali i dalje je dug put pred nama ako želimo da se ljudi u Brčkom uvjere da mogu imati povjerenje u svoje lidere i izabrane predstavnike. Danas sam čuo opredijeljenost lidera da to i urade, a to znači brzo, transparentno, efikasno djelovanje za dobrobit svih u Brčkom", istaknuo je Scanlan.

Dodao je da su na potezu poslanici i njihova spremnost da podrže planove rukovodstva distrikta.

"Vidjet ćemo koliko su poslanici spremni podržati njihove planove. To će moći pokazati ako još ovog mjeseca usvoje Zakon o sprječavanju sukoba interesa. Međunarodna zajednica spremna je učiniti što se od nje očekuje, ali samo ako lideri i izabrani dužnosnici obave ono što oni trebaju obaviti", zaključio je Scanlan.

Svečanoj sjednici, koja je održana uz poštivanje svih epidemioloških mjera, prisustvovali su predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti te institucija Brčko distrikta BiH, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo