Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 17:20 |

Umjetničke terapije kao psihosocijalna podrška ženama tražiteljicama azila u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Umjetničke terapije i rekreativne grupne aktivnosti dio su psihosocijalnih programa za ranjive tražiteljice azila koje pruža UNHCR, UN-ova agencija za izbjeglice, kroz partnerstvo s Fondacijom Bosanskohercegovačka inicijativa žena (BHWI) u nekoliko prihvatnih centara u Kantonu Sarajevo i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Samo u ta dva kantona blizu 200 osoba, od kojih su mnoge žene i djevojke, čeka rješenje zahtjeva za azil kod nadležnih vlasti, što je često dugotrajan proces, saopćeno je iz UNHCR-a u BiH.

Opterećene traumama raseljenja, mukotrpnim putovanjem i izazovima pandemije COVID-19, žene koje traže sigurnost moraju, kako se navodi, pronaći pozitivne i kreativne izraze.

- U okviru naših psihosocijalnih aktivnosti cilj nam je pružiti ženama priliku da umjetničkim stvaralaštvom steknu više samopouzdanja i osjećaja samozadovoljstva, čineći tako na zaborave situaciju u kojoj se nalaze, barem tokom radionica - rekla je Merima Nizić, koordinatorica timova UNHCR/BHWI u prihvatnim centrima u Sarajevu.

Kako se nadalje navodi, u Privremenom prihvatnom centru Ušivak, na periferiji glavnog grada BiH, UNHCR-ov partner BHWI organizuje radionice za male grupe žena, osiguravajući sigurnost i povjerenje kako bi se slobodno mogle ispoljiti kreativnost.

- Osluškujemo njihove potrebe i želje, te ih provodimo u našim aktivnostima. Na radionicama atmosfera je uvijek pozitivna popraćena uz muziku iz njihovih krajeva, što je jedan od razloga zbog kojeg žene rado sudjeluju u aktivnostima – dodala je Merima Nizić.

Umjetnička kreativnost se, također, primjenjuje i u drugim psihosocijalnim, terapijskim, obrazovnim i drugim aktivnostima koje pružaju druge agencije UN-a i akteri civilnog društva koji rade u centrima, navodi se u saopćenju.

UNHCR/BHWI pružaju aktivnosti psihosocijalne pomoći uz podršku Službe Evropske unije za instrumente vanjske politike.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta