Svijet     | 08.03.2021. 16:08 |

Bashar Assad i njegova supruga testirani pozitivno na koronavirus

FENA Internet

DAMASK, 8. marta (FENA) – Sirijski predsjednik Bashar al-Assad i njegova supruga testirani su pozitivno na koronavirus, saopćio je predsjednički ured u ponedjeljak, dok oboje imaju samo blage simptome bolesti.

Assadov ured navodi u saopćenju da je predsjednički par uradio PCR testove nakon što su osjetili blaže simptome koji su ukazivali na pojavu bolesti.

Dodaje se da će Assad (55) i njegova supruga Asma, koja je 10 godina mlađa od njega i koja se 2019. godine oporavila od raka dojke, nastaviti s radom od kuće u kojoj će biti izolirani dvije do tri sedmice.

Oboje su "dobrog zdravlja i u stabilnom su stanju“, dodaje se u saopćenju.

Sirija, koja iduće sedmice obilježava desetu godišnjicu rata, zabilježila je skoro 16.000 zaraženih virusom u dijelovima zemlje pod vladinom kontrolom, uključujući i 1.063 preminulih. Vjeruje se, međutim, da su te brojke mnogo više zbog limitiranog broja izvedenih PCR testova, posebno u regijama na sjeveru Sirije koje su van vladine kontrole.

Pandemija predstavlja veliki izazov za sirijski sektor zdravstvene zaštite, ionako narušen višegodišnjim sukobom.

Sirija je započela s kampanjom vakcinacije prošle sedmice u jeku rasta broja zaraženih, ali nikakvi detalji tog procesa nisu objavljeni, niti je lokalnim novinarima dopušteno da posmatraju vakcinaciju.

Ministar zdravstva izjavio je da je vlada nabavila vakcine od prijateljskih zemalja koje je odbio imenovati.

Objava je uslijedila nekoliko dana nakon što su međunarodni i izraelski mediji javili da je Izrael platio Rusiji 1,2 miliona dolara da osigura vakcine protiv koronavirusa za sirijsku vladu. To je navodno dio sporazuma kojim je obezbjeđeno oslobađanje Izraelke iz zatvora u Damasku. Detalji tajnih pregovora s Moskvom ostali su nejasni. Damask negira da se to desilo dok Rusija nije imala komentara.

Izraelsko finansiranje vakcinacije bilo bi uznemirujuće za Assadovu vladu koja smatra Izrael svojim najvećim regionalnim neprijateljem.

Nije bilo odmah jasno da li su Assad ili bilo ko od članova njegove porodice vakcinisani.

Sirija je zahvaćena građanskim ratom proteklih 10 godina. Sukob je rezultirao pogibijom stotina hiljada ljudi i raseljavanjem miliona, prenosi AP. 

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom