Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 14:54 |

PSBiH - Online konferencija o osnaživanju žena i izgradnji sigurnijeg okruženja

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i zamjenica predsjedavajućeg Komisije Snježana Novaković - Bursać učestvovali su u radu Konferencije povodom obilježavanja 8. marta, Međunarodnog dana žena, koja je danas, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, održana u online formatu.

Pored glavne teme konferencije, čiji je naziv bio „Ravnopravnost spolova nakon 2020. godine: osnaživanje žena i izgradnja sigurnijeg okruženja”, u fokusu razgovora učesnika bile su i teme koje se tiču promoviranja rodno transformativnog pristupa u ispunjavanju obaveza po međunarodnim konvencijama iz ove oblasti, s posebnim osvrtom na ublažavanje posljedica pandemije COVID-19.

Također, razgovarano je i o prevazilaženju problema različitih oblika uznemiravanja na osnovu spola i seksualnog uznemiravanja, kao i drugim temama usmjerenim na poboljšanje položaja žena i mogućnost pozitivnih promjena paradigmi iz kojih proizlaze diskriminacija i nejednakost žena u društvu.

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH Adil Osmanović je u obraćanju učesnicima konferencije kazao da je princip ravnopravnosti spolova, uprkos postojećim zakonskim rješenjima kojima se taj princip promovira i štiti, kao i značajnom povećanju broja žena na ključnim pozicijama u državi, još uvijek na deklarativnom nivou, te da žene u BiH još uvijek nisu ravnopravne s muškarcima.

S tim u vezi, Osmanović je pozvao institucije vlasti i donosioce političkih odluka u državi da se obavežu na odlučniju borbu za zaštitu prava žena, te na, kako je rekao, rodno-odgovorno parlamentarno djelovanje i javno zagovaranje po pitanju ravnopravnosti spolova i ostvarivanja ljudskih prava žena.

Kao prioritetne zadatake koje predstavnici vlasti moraju rješavati, Osmanović je označio ubrzanje provedbe preporuka iz Analitičkog izvještaja Evropske komisije u dijelu ravnopavnosti spolova, kao i provedbe preporuka Komiteta Ujedinjenih naroda (UN) za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW), koja je, kao je istaknuo, sastavni dio i Ustava Bosne i Hercegovine.

Učesnicima Konferencije obratila se i zamjenica predsjedavajućeg Komisije za ravnopravnost spolova Predstavničkog doma PSBiH Snježana Novaković - Bursać, koja je, naglašavajući da se samo partnerstvom i odgovornošću može doći do najboljih rješenja za stvarni progres u ostvarivanju ravnopravnosti spolova u BiH, upozorila donosioce političkih odluka, te druge relevantne aktere, na važnost i obaveze BiH u oblasti unapređenja ravnopravnosti spolova u društvu, koje proističu iz pozitivnih zakona, kao i međunarodnih dokumenata, posebno, kako je kazala, Pekinške deklaracije i Konvencije UN-a CEDAW.

Po riječima Novaković - Bursać, implementacija preporuka CEDAW Komiteta na Šesti periodični izvještaj Bosne i Hercegovine o provođenju CEDAW Konvencije trebala bi biti na vrhu prioriteta naših vlada i zakonodavnih tijela, a institucionalnim mehanizmima za ravnopravnost spolova - Agenciji za ravnopravnost spolova i gender-centrima, potrebno je pružiti punu podršku u koordinaciji provođenja CEDAW preporuka.

Osim članova Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PS BiH, na konferenciji su učestvovali i ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić, šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH ambasador Johann Sattler, šefica Misije OSCE-a u BiH ambasadorka Kathleen Kavalec, ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strӧmquist, ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic, zamjenica ambasadora SAD u BiH Ellen Germain, kao i brojni predstavnici međunarodnih i domaćih organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava žena - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'