Regija     | 08.03.2021. 13:40 |

Bregu: Povećanje ženskog preduzetništva može doprinijeti povećanju BDP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO/TIRANA/BEOGRAD, 8. marta (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu je izjavila da je poslovni svijet surov za mlade ljude, a posebno za žene na Zapadnom Balkanu, gdje one čine samo 27,5 posto vlasnika privrednih subjekata i samo 14,2 posto rukovodstva firmi.

- Rodne predrasude još nisu nestale, ali uvijek ima onih koje se 'bore' protiv njih i u tome uspijevaju, kao što je Zoja Kukić, preduzetnica iz Srbije. Mi, kao region, trebamo biti svjesni da povećanje ženskog preduzetništva i učešća žena u radnoj snazi može donijeti povećanje BDP-a na Zapadnom Balkanu i do 20 posto - dodala je Bregu. 

Zoja Kukić je preduzetnica, suosnivačica Startita i potpredsjednica za digitalnu transformaciju u SignetWorld. Sa preduzetnicima, investitorima, organizacijama koje pomažu mala, tek osnovana preduzeća i dobro organizovanim i finansijski zdravim firmama radi na jačanju i rastu njihovog poslovanja u novom digitalnom svijetu koji nas okružuje. Kukić je nedavno, zajedno sa prijateljicama iz Urugvaja i Južne Afrike, pokrenula SheRocks Global, internetsku podcast zajednicu žena iz cijelog svijeta koja savršeno prikazuje nesavršene žene iz svih dijelova svijeta sa zadatkom da se smanji pritisak s kojim se žene stalno suočavaju, a to je da jednostavno nisu dovoljne.      

- Moj glavni savjet je da budete autentične. Čućete mnogo savjeta o tome kako treba da se oblačite, kako da se ponašate, šta da kažete, ali, iz mog iskustva, samo će nam autentičnost omogućiti da budemo sretne na duže staze. I samo onda kada budete autentične možete unijeti najbolje od sebe u svoj posao, ali i u prvatni život. Trik koji pomaže da u tome i uspijete je da se okružite ženama kojima je ugodno u vlastitoj koži i koje su svjesne svojih vrlina, ali i svojih mana - rekla je Kukić.

Osnaživanje žena je dugoročni cilj Vijeća za regionalnu saradnju. Zato su u decembru 2020. godine, zajedno sa UNDP-om pokrenuli inicijativu pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena: Područja zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu“.

U okviru inicijative postavljeno je pet glavnih prioriteta i to: povećanje ženskog preduzetništva, smanjenje rodnih razlika u digitalizaciji i nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici, priznavanje i preraspoređivanje neplaćenog rada i ulaganje u njegu i zaštitu, promocija žena na rukovodećim mjestima i promocija pristupa dostojanstvenom radu, te transformacija javnog i privatnog sektora radi postizanja rodne ravnopravnosti.

Vijeće za regionalnu saradnju će, kao dio ove inicijative, uskoro pokrenuti Mrežu žena u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici na Zapadnom Balkanu sa glavnim ciljem da se potakne veće učešće djevojaka i žena u ovim oblastima do 2030. godine.   

Nakon pokretanja kampanje WE u martu 2019. godine, gdje WE označava zajedništvo, žene koje vode društvene borbe, ali su pioniri pomirenja kroz ekonomski razvoj, Vijeće za regionalnu saradnju je već predstavilo Nadu Marković, Iris Gjinovci, Aidu Čorbadžić, Utu Ibrahimi i Martu Naumovsku Grnarovu, a kampanja se nastavlja predstavljanjem Zoje Kukić i serijom priča o izuzetnim ženama iz regiona koje su donijele promjene, saopćeno je iz RCC-a.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!