Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 12:46 |

Konkurs za novinare o unaprjeđenju dijaloga BiH, Crne Gore i Srbije

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Zajednički regionalni program 'Dijalog za budućnost (DFF): Unapređenje dijaloga i društvene kohezije u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Republici Srbiji i između njih' objavio je konkurs za novinare u oblasti izvještavanja o temama kojima se podržava unapređenje dijaloga i društvene kohezije unutar i između Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

Ta inicijativa pokrenuta je u Bosni i Hercegovini 2014. godine, nakon razgovora generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Tokom Samita Brdo-Brijuni u Budvi (Crna Gora) 2015. godine, lideri regiona prepoznali su projekt DFF, koji se provodi u BiH i podstakli širenje na jugoistočnu Evropu.

Kako je istaknuto, priče treba da se bave pitanjima društvene kohezije i dijaloga unutar i između građana Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije.

- Pozivaju se novinari da do 18. marta ove godine na razmatranje dostave svoje medijske izvještaje o predloženim temama. Komisija za izbor odabrat će tri prijave (po jednu iz svake države) kojima će biti dodijeljena nagrada na regionalnoj konferenciji za medije, planiranoj za 26. mart ove godine - ističe se.

Novinari se mogu prijaviti podnoseći svoje izvještaje, publikovane u bilo kojem od novinarskih formata (štampanom, online, radio i TV), a originalno su objavljeni ili emitirani u medijima u bilo kojoj ili svakoj od država učesnica.

- Prijavljeni radovi moraju biti prethodno objavljeni u štampanim i online medijima odnosno emitirani na radijskim i televizijskim medijskim kućama, tokom kalendarske 2020. godine. Prijave se moraju dostaviti do datog roka. Sve prijave treba dostaviti u elektronskoj formi, na email adresu: RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com - naglašeno je.

Među kriterijima navodi se relevantnost i kvaliteta priče, originalnost, zastupljenost ciljnih grupa na koje se Program DFF fokusira (mladi, mediji, žene). Komisija će razmatrati samo radove koji su dostavljeni putem obrasca za podnošenje prijave.

Osim obrasca, svaku priču koja se dostavlja za nagradu potrebno je dostaviti i u PDF / URL / audio / video formatu. Svi materijali se dostavljaju na email adresu: RegMediaPlatformJournosComp@gmail.com pod naslovom: Nagrada za koheziju_ime kandidata. Rok za podnošenje prijava je 18. mart 2021. godine, 23:59 sati. Svi kandidati biti će obaviješteni o odluci komisije.

Obrazac za podnošenje prijave dostupan je na linku wcmsprod.unicef.org/bih/media/6066/file/Aplikacijska%20forma.pdf

Program DFF zajednički provode UNDP, UNICEF i UNESCO, u partnerstvu s kabinetima Predsjedništva i vladama u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Program finansira Fond za izgradnju mira Ujedinjenih nacija (PBF).

Regionalni zajednički program DFF-a doprinosi ostvarivanju Agende 2030, posebno ostvarivanju četiri cilja nabrojana među ciljevima održivog razvoja (SDG) - kvalitetno obrazovanje (SDG 4), ravnopravnost spolova (SDG 5), održivi gradovi i zajednice (SDG 11) te mir, pravda i jake institucije (SDG 16).

- Putem osiguranja prostora za dijalog i kontinuiranu interakciju između različitih grupa koje žive u regiji, program ima za cilj pružanje podrške u kolektivnom identificiranju pitanja koja imaju utjecaja na sve građane i dodatno doprinose unaprijeđenju interakcije i saradnje između grupa. Program se najviše fokusira na mlade, medije i žene u tri države učesnice – ističe u saopćenju za javnost BORAM.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'