Stranačke aktivnosti     | 08.03.2021. 12:04 |

Saopćenje za javnost Platforme za progres

FENA Saopćenje

Saopćenje povodom Međunarodnog dana žena

Danas se obilježava Međunarodni dan žena. Ideja za obilježavanjem ovog dana se pojavila već  početkom 20-tog stoljeća u doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije. Žene zaposlene u industriji odjeće i tekstila su javno protestirale 8. marta 1857 u New York-u, zbog loših radnih uvjeta i niskih plaća. Ako posmatramo današnje uvijete rada žena u Bosni i Hercegovini, možemo zaključiti da kao društvo nismo poodmakli od uslova od prije dva stoljeća.

U Bosni i Herecegovini Međunarodni dan žena se slavi, iako prema najnovijim istraživanjima razloga za slavlje nema. Žene su i dalje diskriminirane na mnogim poljima, kao što su  socijalna i zdravstvena zaštita, na radnom mjestu, ali i tokom osnovnog, srednjoškolskog i visokoškolskog obrazovanja. Ujedno procenat žena u političkom životu se nije značajno povećao u odnosu na prije četiri godine, a učešće žena na kandidatskim listama je i dalje samo da se zadovolji propisana forma.

Nasije nad ženama je u stalnom porastu, nedavna kampanja „Nisam tražila“ je ukazala kako se isto već godinama zataškava u krugovima akademske zajednice širom Bosne i Hercegovine. Covid-19 pandemija i lockdown su doveli do toga da je nasilje u porodici povećano u odnosnu na prethodnu godinu.

Žene su zaštićene, kako međunarodnim aktima tako i zakonima Bosne i Hercegovine,  zakoni  kao što su Zakon o ravnopravnosti spolova BIH i Zakon o zabrani diskriminacije BIH se ne provode na terenu od strane institucija koje su zadužene za provedbu istih. Obzirom da ne postoji volja od strane izvršnih i sudskih tijela na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da diskriminaciju nad ženama, svrstaju pod kategoriju diskriminacije na osnovu spola. Međutim, činjenica da žene vrijede jednako kao i muškarci se dokazala kroz historiju kao tačna. Obzirom da bosanskohercegovačko društvu broji veliki broj uspješnih žena, unatoč činjenici da je historiju tada kreiralo patrijarhalno društvo. Neke od poznatih žene kroz bosanskohercegovačku historiju su: Adeline Paulina Irby, Staka Skenderova, Laura Papo Bonoreta i Adela Behr.

Platforma za progres snažno podržava ravnopravnost polova, ne samo na papiru već i na djelu. U tom duhu će obilježiti cijeli mjesec posvećen pozitivnim primjerima bosanskohercegovačkih žena – „Mart – mjesec žena i njihovih dostignuća“.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo