Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 11:28 |

Ombudsmeni BiH: Poduzeti mjere na unapređenju položaja žena u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Ombudsmeni Bosne i Hercegovine Ljubinko Mitrović, Jasminka Džumhur i Nives Jukić uputili su čestitku svim ženama u Bosni i Hercegovini povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Ombudsmeni istovremeno pozivaju vlasti u BiH da, uključujući i uvažavanje preporuka ove institucije, preduzmu mjere u cilju unapređenja položaja žena u BiH.

S tim u vezi, Ombudsmeni posebno žele da skrenu pažnju na položaj žena iz višestruko marginalizovanih društvenih grupa, a koji je dodatno usložnjen situacijom s koronavirusom, kao što su žene koje su preživele nasilje, starije žene, žene s invaliditetom, samohrane majke, Romkinje.

Ombudsmeni ističu da je postizanje rodne ravnopravnosti dugoročan proces koji zahtijeva zajednički rad državnih organa, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

U potpunosti posvećeni zaštiti ljudskih prava, Ombudsmeni će i ubuduće, kao što su to činili i do sada, insistirati na ostvarivanju i efikasnoj zaštiti prava žena u svim situacijama kada su ona ugrožena, saopćeno je iz Istitucije Omudsmena za ljudska prava BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!