Bosna i Hercegovina     | 08.03.2021. 10:32 |

Makoto: Prijatelji su stajali uz Japan u vrijeme kad je to bilo potrebno

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 8. marta (FENA) - Ambasador Japana u BiH Ito Makoto istaknuo je, uz desetu godišnjicu velikog istočnojapanskog zemljotresa u Fukushimi, solidarnost i prijateljstvo naroda Bosne i Hercegovine.

- Kao ambasador Japana, želim još jednom iskazati najiskreniju zahvalnost narodu, kao i organima vlasti BiH, za njihovu podršku i vrijednu pomoć, u periodu kad je ta pomoć Japanu bila potrebna. Nikad je nećemo zaboraviti - naglasio je.

Kako je napisao u sjećanju na taj dan, ljudi u BiH pokazali su ogromno suosjećanje, velikodušnost i prijateljstvo.

- Saznao sam da smo dobili veliki broj donacija od Vlade i lokalnih vlasti u BiH, kao i privatnih organizacija i prijatelja Japana u BiH. Poslano nam je nebrojeno puno divnih pisama, poruka ohrabrenja i crteža školske djece. Mnogi građani Sarajeva, uključujući i članove Judo saveza, posjećivali su prostorije naše ambasade tokom nekoliko dana nakon velikog potresa, noseći cvijeće i paleći svijeće - istaknuo je.

Kako ambasador podsjeća, prije deset godina (11. marta 2011. godine) dogodio se veliki potres u istočnom djelu Japana. To je bila prirodna katastrofa bez presedana, uključujući zemljotres i cunami, 'koji su devastirali Tohoku regiju moje države'.

- Stanje se dodatno zakomplicaralo ozbiljnom štetom na nuklearnoj centrali, u Fukushimi. Razmjere katastrofe i stupanj oštećenja su bili ogromni. Oko 16.000 osoba je nestalo, više od 2.000 se još smatra nestalim. Suočeni s tim, naši prijatelji iz cijelog svijeta, pa tako i iz Bosne i Hercegovine, iskazali su se kroz humanu i iskrenu pomoć - istaknuo je ambasador Japana u BiH Ito Makoto, saopćila je Ambasada Japana u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'