Bosna i Hercegovina     | 07.03.2021. 10:54 |

Redžepi: Bh. politička elita treba pokazati više interesa za Bošnjake na Kosovu

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 7. marta (FENA) - Predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović kazao je da je izolacionizam najteže stanje u kojem se može naći pojedinac, društvene zajednice, etničke grupe ili države te da je decenijsko zaustavljanje slobodnog protoka ljudi, roba i znanja između Kosova i BiH jedinstven primjer na evropskom tlu.

To je izjavio na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi „BiH i Kosovo - odbacivanje politika izolacionizma“, održanoj danas u online formatu.

- Politika izolacionizma je najrazornija za državu i društvo kad je to stanje i izbor dominantnih političkih vladajućih struktura. Toliko je primjera nestanka carstava i imperija, ali i etničkih grupa zbog izolacionizma - naglasio je Kulenović.

Jedan od uvodničara današnje sesije, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod na Kosovu i glavni urednik Radio Gore Nuhija Tairovci istakao je da su Bošnjaci na Kosovu konstitutivan narod koji izučava bosanski jezik  u obrazovnom sistemu te da ima zagarantovana tri mjesta u parlamentu.

Istakao je da su se Bošnjaci na Kosovu sami izborili za vitalna prava, ali da im nedostaje podrška institucija.

- Zadovoljni smo statusom i pravima  koje imamo, ali ne smijemo nikada reći da smo potpuno zadovoljni, trebamo tražiti više i boriti se za veća prava - naglasio je.

Predsjednica Nove demokratske stranke (NDS) i zastupnica u parlamentu Republike Kosovo u više saziva Emilija Redžepi smatra da institucionalna povezanost BiH i Kosova treba biti jača te da bh. politička elita treba da pokaže više interesovanja za Bošnjake na Kosovu.

- Već 20 godina je prošlo od završetka rata na Kosovu i sami se borimo za svoja prava. Nemamo jasnu podršku naše matične države kao što imaju Srbi, Albanci i ostali - istakla je.

Redžepi  je  naglasila da im je potrebna svaka vrsta podrške, stručna, akademska, zatim usavršavanje stručnih kadrova, izrada udžbenika nacionalnih predmeta, bratimljenje gradova i mnogo još toga.

Novinar u RTK i pjesnik Mustafa Balje rekao je na dašanjoj sesije da se obični ljudi na Kosovu puno bolje snalaze nego političari.  

Kaže da se građani, za razliku od političara, ipak uspijevaju održati ili ostvariti nove kontakte sa građanima BiH, dok kosovarskim političarima to baš ne ide za rukom.

- Uskraćeno nam je elementarno pravo da se krećemo, ne možemo zbog viznog režima do svojih najmilijih u BiH, a živimo u globalnom vremenu - naglasio je Balje.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo