Svijet     | 06.03.2021. 11:50 |

Ghani izrazio spremnost na razgovore s talibanima o održavanju novih izbora

FENA Internet

KABUL, 6. marta (FENA) - Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani izjavio je u subotu, u svojim nastojanjima na mirovnim pregovorima s talibanima, kako je njegova vlada spremna da raspravlja o održavanju novih izbora, insistirajući da bi se svaka nova vlada trebala oformiti kroz demokratski proces.

- Transfer vlasti princip je o kome nema pregovora za nas - poručio je Ghani poslanicima na otvaranju parlamentarne sjednice u Kabulu.         

- Stojimo spremni da održimo slobodne, poštene i inkluzivne izbore pod okriljem međunarodne zajedice. Također možemo razgovarati o datumu održavanja izbora i donijeti zaključak - kazao je.

Predsjednik Ghani sastao se s američkim specijalnim izaslanikom za Afganistan Zalmayom Khalilzadom u Kabulu tokom prošle sedmice kako bi raspravljali o načinima davanja poticaja zakočenim mirovnim pregovorima s talibanskim predstavnicima u Kataru. Nakon razgovora u Kabulu, Khalilzad je otputovao u Katar.

Administracija američkog predsjednika Joa Bidena započela je s razmatranjem svoje strategije za Afganistan, uključujući sporazum postignut s talibanima u 2020. koji je otvorio put za razgovore između pobunjenika i afganistanske vlade.

Afganistanski zvaničnici i zapadni diplomati saopćili su da je tokom posjete Kabulu Khalizad spomenuo ideju uspostave prelazne vlade nakon okupljanja afganistanskih i talibanskih čelnika na multilateralnoj konferenciji izvan zemlje.

Ghani je, međutim, kazao da je jedini put da se formira vlada putem izbora.

- Savjetujem onima koji pokušavaju proći kroz ovu ili onu kapiju kako bi osvojili vlast da je politička sila u Afganistanu ta kapija i njen ključ su glasovi afganistanskog naroda - kazao je.         

- Svaka institucija može napisati fantaziju na komadu papira koja bi predložila rješenje za Afganistan. Takvi papiri ispisivani su u prošlosti i bit će pisani u budućnosti. Naša garancija je naš ustav – izjavio je afganistanski čelnik.

Izabran prije dvije godine, Ghani je tek na pola puta u svom petogodišnjem mandatu.

Nasilje i ciljana ubistva buknuli su otkako je afganistanska vlada započela pegovore s talibanima u septembru prošle godine uz američku podršku, a zapadni sigurnosni zvaničnici tvrde da su pobunjenici, koji već drže velike površine ruralnih regija, počeli da preuzimaju teritorije u okolni afganistanskih mjesta i gradova, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo