Ekonomija     | 05.03.2021. 19:52 |

Delić sa peradarima o rješenjima koja se tiču odlaganja animalnog otpada

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Ministar privrede KS Adnan Delić iskoristio je priliku današnjeg sastanka sa udruženjima peradara, a u vezi problema vezanih za izvoz mesa i mesnih prerađevina peradi i jaja, da sa predstavnicima udruženja porazgovara i o rješenjima koja se tiču odlaganja animalnog otpada, te ih upoznao sa namjerama Ministarstva privrede da kroz projekte javno – privatnog partnerstva uđe u proces osnivanja spalionica animalnog otpada.

Kako je istakao, to je iznimno važno za naše privrednike, da u svojoj zemlji imaju mogućnost odlaganja animalnog otpada, što trenutno nije slučaj jer se taj otpad odvozi u spalionice u Republici Srbiji.

Također, ministar Delić kazao je prisutnima da je Ministarstvo privrede otvoreno 24 sata za privrednike; njihove probleme, prijedloge za ulaganja i poboljšanja privrednog ambijenta u Kantonu.

U tom smislu Edin Jabandžić, direktor kompanije Madi iz Tešnja kazao je da ova firma već ima dvadeset uposlenih u Kantonu Sarajevo, koji rade redovno snadbijevanje i distribuciju "Madi" proizvoda u KS-u.

- Naš plan je da u narednom periodu gradimo jedan poslovni objekat koji bi bio i mikro lokacija za obradu mesa, kao i veleprodaja rijetkih i manje prisutnih vrsta mesa na tržištu Bosne i Hercegovine. Smatramo da je Sarajevo, kao glavni grad Bosne i Hercegovine, idealna prilika za jedan takav poslovni objekat i nadamo se da će u narednom periodu doći do konkretizovanja te ideje i da ćemo vrlo brzo početi raditi na tome - rekao je Jabandžić.

Kako je "Madi" najveća kompanija u industriji u oblasti peradarstva, njihove investicije na području Kantona Sarajevo su, kako je naglasio ministar Delić, dobrodošle i s tim u vezi predložio je Jabandžiću što skoriji susret kako bi išli u konkretizaciju dogovora i implementaciju istih.

Zahvalivši ministru na razumijevanju i interesu za njihove probleme, direktor kompanije "Madi" je pozvao  ministra Delića da posjeti njihova postrojenja u Tešnju, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana