Kultura     | 05.03.2021. 12:16 |

Jusuf Duraković izabran za novog rektora Univerziteta Zenica

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 5. marta (FENA) - Redovni profesor i šef Katedre za gvožđe i čelik na Metalurško-tehnološkom fakultetu Univerziteta u Zenici (UNZE) dr. Jusuf Duraković novi je rektor tog univerziteta.

Duraković je, nakon što 20. januara ove godine nije izabran rektor tog univerziteta, na današnjoj sjednici Senata UNZE-a dobio potrebnih 14 glasova za izbor, od ukupno 27. Njegov protukandidat i aktuelni rektor, prof. dr. sci. Damir Kukić, dobio je 12 glasova.

- Jedan je glas bio nevažeći, a kolegica Aida Imamović povukla je svoju prijavu prije početka glasanja. Na dužnost bih trebao stupiti u junu ove godine, kada sadašnjem rektoru Kukiću ističe mandat - kazao je u izjavi za Fenu profesor Duraković.

Duraković je i 20. januara, kada su u konkurenciji bili aktuelni dekan Pravnog fakulteta prof.dr. Enes Bikić te profesor Folozofskog fakulteta prof. dr. Dženan Skelić, u oba kruga glasanja dobio najviše glasova članova Senata UNZE-a, ali tada nije uspio skupiti potrebnih 14 glasova za izbor.

Danas je već u prvom krugu dobio podršku 14 članova Senata UNZE-a pa nije bilo ni potrebe za drugim krugom. Profesori Skelić i Bikić ovog puta nisu se ni prijavili na konkurs za novog rektora.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo