Svijet     | 05.03.2021. 10:49 |

Orban nastoji oformiti novu konzervativnu grupaciju u Evropskom parlamentu

FENA Internet

BUDIMPEŠTA, 5. marta (FENA) -  Mađarska vladajuća stranka Fidesz u razgovorima je s konzervativnim političkim snagama, uključujući italijanskog populistu Mattea Salvinija, dok nastoji oformiiti novu političku grupaciju u Evropskom parlamentu (EP), izjavio je u petak za državni radio premijer Viktor Orban.

U srijedu je Orbanov Fidesz  napustio političku grupaciju desnog centra u Evropskom parlamentu nakon što je ta frakcija pokrenula akciju ka suspendiranju  mađarske stranke, u verbalnom ratu zbog Orbanovog nepoštovanja demokratskih tradicija.

Nacionalista Orban izjavio je nakon odlaska iz političke grupacije Evropska narodna stranka u EP-u da je Fidesz održao razgovore s političkim saveznicima u Poljskoj, ne imenujući nijednu stranku.

Fidesz je u razgovorima s italijanskim populistom Salvinijem i također s Giorgijom Meloni koja je čelnica Braće Italije, nacionalne konzervativne stranke, kazao je.

- Ne trebamo žuriti – izjavio je Orban za državni radio u redovnom sedmičnom intervjuu.

Kazao je kako je cilj njegove inicijative osnovati politički dom za Fidesz i slične snage u Evropi koje ne žele migrante i žele „zaštititi“ tradicionalne porodice.

EU je žestoko kritikovala Orbana zbog stavljanja sudova, medija, akademika i nevladinih organizacija pod strožu vladinu kontrolu. Orban, koji se suočava s nacionalnim izborima u narednoj godini, negira kritike i odbija da promijeni kurs, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo