Svijet     | 04.03.2021. 21:06 |

Južnoafrička policija zaplijenila lažne Covid vakcine, oko 2.400 doza

FENA Internet

JOHANNESBURG, 4. marta (FENA) - Južnoafrička policija zaplijenila je nekoliko stotina ampula lažnih vakcina protiv COVID-19 i uhapsila  četvoricu osumnjičenih koji se dovode u vezi s ovim radnjama, objavila je Interpolova agencija za globalnu policijsku koordinaciju.

To se desilo nakon što je Interpol, sa sjedištem u Francuskoj, u decembru izdao globalno upozorenje za provođenje zakona širom  194 zemlje članice, upozoravajući ih da se pripreme za mreže organiziranog kriminala koje imaju za cilj distribuciju lažnih COVID-19 vakcina.

Otprilike 400 ampula, što odgovara oko 2.400 doza, koje sadrže lažnu vakcinu, pronađene su u skladištu u Germistonu, istočno od Johannesburga, gdje su službenici pronašli i veliku količinu lažnih 3M maski, objavila je agencija u srijedu na svojoj web stranici.

Uhapšena su tri kineska državljanina i jedan državljanin Zambije, javlja Reuters.

Zaplijene i hapšenje u Južnoj Africi doveli su do identifikacije mreže koja prodaje krivotvorene COVID-19 vakcine u Kini, saopćio je Interpol.

Policija u Kini je potom izvršila raciju u proizvodnim prostorijama, što je rezultiralo hapšenjem oko 80 osumnjičenih. Na mjestu događaja zaplijenjeno je više od 3.000 lažnih vakcina, objavio je Interpol na svojoj web stranici.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta