Svijet

Južnoafrička policija zaplijenila lažne Covid vakcine, oko 2.400 doza

Internet

JOHANNESBURG, 4. marta (FENA) - Južnoafrička policija zaplijenila je nekoliko stotina ampula lažnih vakcina protiv COVID-19 i uhapsila  četvoricu osumnjičenih koji se dovode u vezi s ovim radnjama, objavila je Interpolova agencija za globalnu policijsku koordinaciju.

To se desilo nakon što je Interpol, sa sjedištem u Francuskoj, u decembru izdao globalno upozorenje za provođenje zakona širom  194 zemlje članice, upozoravajući ih da se pripreme za mreže organiziranog kriminala koje imaju za cilj distribuciju lažnih COVID-19 vakcina.

Otprilike 400 ampula, što odgovara oko 2.400 doza, koje sadrže lažnu vakcinu, pronađene su u skladištu u Germistonu, istočno od Johannesburga, gdje su službenici pronašli i veliku količinu lažnih 3M maski, objavila je agencija u srijedu na svojoj web stranici.

Uhapšena su tri kineska državljanina i jedan državljanin Zambije, javlja Reuters.

Zaplijene i hapšenje u Južnoj Africi doveli su do identifikacije mreže koja prodaje krivotvorene COVID-19 vakcine u Kini, saopćio je Interpol.

Policija u Kini je potom izvršila raciju u proizvodnim prostorijama, što je rezultiralo hapšenjem oko 80 osumnjičenih. Na mjestu događaja zaplijenjeno je više od 3.000 lažnih vakcina, objavio je Interpol na svojoj web stranici.

(FENA) D.V.