Politika

Forto: Zatvaranje neminovno ukoliko se nastavi trend povećanja broja zaraženih

Tekst: Alma Zukanović, FotoFena

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto kazao je večeras, nakon cjelodnevne sjednice Vlade KS, da je sasvim moguće da će doći do potpunog zatvaranja, ukoliko se poveća broj zaraženih u tom kantonu te je pozvao sve građane i poslove subjekte da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Istakao je da je Vlada KS donijela nove mjere, među kojima su: izolacija za potvrđene slučajeve i članove porodica zaraženih u trajanju od 14 dana, zatim da svi tržni centri i ugostitelji moraju angažovati Covid redare koji će voditi računa o već propisanim mjerama, te da javni prijevoznici moraju dezinficirati vozila minimalno dva puta dnevno te angažovati redare u vozilima.

Forto je naglasio da se nalaže i  povećanje broja  testiranja zdravstvenih radnika i radnika u školstvu brzim testovima, a da Vlada KS traži i  od Vijeća ministara BiH da se pri ulasku u BiH obavezno traži negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Ugostiteljskim objektima, kinima i pozorištima nalaže se da stave obajveštnenja o broju osoba koje mogu boraviti u odnosu na površinu, računajući da je za svaku osobu potrebno 7 kvadratnih metara.

- Stanje jeste dramatično. Ukoliko se građani i privredni subjekti ne budu pridržavali propisanih mjera, zatvaranje je neminovno - podvukao je Forto.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica pozvao je sve da poštuje mjere te da doprinesu borbi protiv pandemije.

- Od sutra ćemo angažovati značajan  broj policajaca na ključnim tačkama u KS koji će izdavati upozorenja i kazne od 500 do 1.500 KM - zaključio je Katica.  

Vlada KS tokom dana donijela je nove mjere u borbi protiv zaraze koronavirusom koje se uglavnom odnose na zdravstveni sektor.

(FENA) D.V.