Svijet

Portugal prebacio 1.200 litara kisika u São Tomé e Príncipe

Internet

 

LISABON, 4. marta (FENA) – Brod portugalske mornarice prebacio je 1.200 litara kisika u glavnu bolnicu u São Tomé e Príncipe, u jeku povećanja broja pacijenata od COVID-19 u toj zemlji zapadne Afrike od dva otoka.

Portugalske oružane snage saopćile su da je brod prevozio cilindre s kisikom u tri runde tokom sedmicu dana iz jedine funkcionalne tvornice kisika na otoku Príncipe do bolnice Ayres de Menezes na otoku São Tomé

Vlada São Tomé e Príncipe saopćila je u srijedu da Gabon šalje transportni brod s kisikom, ali da će mu trebati tri sedmice da stigne.

São Tomé e Príncipe,  s oko 200.000 stanovnika, bivša je portugalska kolonija. Brojne zemlje u Africi suočile su se s problemom snabdjevanja medicinskim kisikom za pacijente od koronavirusa, prenosi AP.

Sao Tome i Principe (Sveti Toma i Prinsipe, eng. Saint Thomas and Prince) mala je država koja se sastoji od dva otoka u Gvinejskom zaljevu nedaleko od afričke obale. Otoci su udaljeni 140 km jedan od drugoga, i nalaze se oko 250 kilometara od sjeverozapadne obale Gabona. Sveti Toma se nalazi gotovo tačno na ekvatoru.

(FENA) B.D.