Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 16:20 |

Lučić-Sattler: Donijeti strateške dokumente u oblasti ljudskih prava

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Miloš Lučić razgovarao je danas sa šefom Delegacije Evropske unije i specijalnim predstavnikom EU u BiH Johannom Sattlerom o Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, kao i aktivnosti koje je neophodno da Ministarstvo preduzme na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja koja su u njegovoj nadležnosti.

Lučić je informisao Sattlera da će Ministarstvo tokom ovog mjeseca preduzeti aktivnosti na pokretanju procedure za usvajanje izmjena i dopuna Zakona o Ombudsmenu za ljudska prava. Ministar je istakao da je u toku formiranje interresorne radne grupe, a da Ministarstvo priprema nacrt teksta zakona koji će radnoj grupi biti ponuđen na usaglašavanje i finalnu doradu.

Lučić je istakao važnost dalje podrške EU u provođenju Regionalnog stambenog programa u BiH uz obavezu BiH da u narednom periodu obezbijedi nenovčani doprinos projektu. Dogovoreno je i da će se u narednom periodu snažnije raditi na promociji ovog veoma važnog projekta u BiH kada je u pitanju zbrinjavanje interno raseljenih osoba i izbjeglica iz BiH. 

Lučić je informisao Sattlera da su u toku aktivnosti na mapiranju potreba interno raseljenih osoba i socijalno ugroženih kategorija stanovništva koje bi trebale biti završene do kraja ove godine. 

Ministar i ambasador su se usaglasili da je neophodno da BiH donese strateške dokumente u oblasti ljudskih prava i antidiskriminacije, saopćeno je iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana