Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 14:55 |

Uprava za šumarstvo KS upozorava na opasnost izbijanja šumskih požara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo upozorava na povećanu opasnost od izbijanja šumskih požara dolaskom proljeća, te apeluju na vlasnike zemljišnih parcela koje graniče sa šumom, da vode računa o svojim aktivnostima kako ne bi izazvali požar.

Uprava podsjeća da su Zakonom predviđene kazne od 200 do 1.500 KM za osobe koje lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera sigurnosti, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.

Također, Uprava za šumarstvo Kantona Sarajevo apeluje na građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i o tome obavijeste Profesionalnu vatrogasnu brigadu KS na broj telefona 123, a po mogućnosti i Upravu za šumarstvo te MUP Kantona Sarajevo, jer je pravovremena reakcija veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara.

- Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive. Osim materijalne štete, mnogo veće nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema. U 95 posto slučajeva uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek, te nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada mogućnost njegovog nastanka je znatno veća - navedeno je u saopćenju Uprave za šumarstvo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu