Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 13:54 |

Direktna nabavka vakcina za besplatnu imunizaciju oslobođena plaćanja poreza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je Odluku o dopunama Odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja indirektnih poreza i njihovom povratu ako su plaćeni na opremu i sredstva koja doniraju domaći i međunarodni subjekti za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane virusom korona.

Dopunama Odluke omogućava se svim nadležnim javnim tijelima u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko Distriktu BiH da za direktnu nabavku lijekova za liječenje zarazne bolesti covid-19, kojima će se provoditi masovna imunizacija stanovništva na besplatnom osnovu, budu oslobođeni plaćanja indirektnih poreza, uz izdavanje potvrde javnih tijela u BiH, nadležnih za područje zdravstva da su lijekovi nabavljeni u nekomercijalne svrhe (besplatna i dobrovoljna imunizacija).

To će olakšati nadležnim ministarstvima u oblasti zdravstva i nadležnim zdravstvenim ustanovama da samostalno nabave lijekove – vakcine za liječenje zarazne bolesti covid-19, kako bi se provela besplatna masovna imunizacija stanovništva u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH još je 18. septembra prošle godine potpisalo Ugovor o nabavci vakcina putem COVAX mehanizma, a prethodno i Sporazum o međusobnim pravima i obavezama, ali nijedna vakcina putem COVAX mehanizma još nije stigla u BiH, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta