Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 13:52 |

Vijeće ministara usvojilo odluke neohodne za nabavku cjepiva protiv Covid-19

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na zahtjev Ministarstva civilnih poslova BiH,  usvojilo je danas odluke kojima je otkočen proces nabave cjepiva za građane Bosne i Hercegovine.

Odobren je Amandman na Ugovor o nabavi cjepiva - "Commitment agreement-committed purchase arrangement" između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za cjepiva (GAVI) kao potreban uvjet za nastavak procesa nabavke vakcina u COVAX mehanizmu, a koji treba da potvrdi i Predsjedništvo BiH.

Odobren je Sporazum između Vijeća ministara BiH i AstraZeneca o odšteti AstraZeneca kojim se omogućava da cjepivo AstraZeneca stigne u ovom mjesecu u BiH kroz COVAX, kao i Ugovor o obeštećenju od Covaxa koji se odnosi na dodatne uvjete Pfizer/BioNtech.

Vijeće ministara donijelo je i Odluku o dopunama odluke o oslobađanju od obračuna i plaćanja neizravnih poreza i povratu već plaćenih neizravnih poreza na opremu i sredstva donirana od domaćih i međunarodnih subjekata za potrebe prevencije, suzbijanja i otklanjanja epidemije prouzrokovane koronavirusom (Covid-19) kojom se omogućava da izravne nabavke, mimo međunarodnih sporazuma, budu oslobođene indirektnih poreza.

Ovim su ispunjeni svi dodatni uvjeti koji su traženi za početak isporuka cjepiva kupljenih u okviru COVAX mehanizma. Bosna i Hercegovina je ugovor sa COVAX-om potpisala 18. septembra 2020.godine i tada je naručeno 1.232.000 doza cjepiva za šta je iz budžeta entiteta plaćeno 12.997.600 $.

Odluke Vijeća ministara donesenu nakon što su nadležne zdravstvene vlasti dale pozitivno mišljenje na akte koje im je uputilo Ministarstvo civilnih poslova, saopćeno je iz ovog ministarstva. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'