Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 13:10 |

Vuković: Porazno je što se sastanak s financijerima organizira tek sada (VIDEO)

FENA Denis Leko

MOSTAR, 4. ožujka (FENA) - Ključni ljudi, odgovorni za trenutni kolaps u zdravstvenom sustavu Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), kao i za potpisivanje novog kolektivnog ugovora o pravima i obvezama poslodavca i radnika u oblasti zdravstva, ponovno se nisu obratili zdravstvenim radnicima, ali mi nećemo prestati tražiti svoja prava, kazao je predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković u četvrtak nakon prosvjedne šetnje zdravstvenih radnika.

- Ono što je nakon naše najave da ćemo danas doći ispred zgrade Vlade postavljeno na službenoj stranici Vlade je da će se u utorak napraviti sveobuhvatni sastanak sa svim financijerima zdravstvenog sustava u HNŽ-u, kako bi se zajedno s reprezentativnim sindikatom pokušao postići dogovor oko uvjeta kolektivnog ugovora. Porazno je što se taj sastanak organizira tek sada, jer to je trebalo biti prvo u nizu - istaknuo je Vuković.

Dodaje kako su za sve "propalo vrijeme" do ovog trenutka, i za to što vlast odmah nije pozvala na takav sastanak, glavni krivci premijer Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg, ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi Goran Opsenica i ministar financija ove županije Adnan Faladžić.

- To su tri osobe koje mi obilježavamo, osobe koji su ključni akteri u cijeloj ovoj priči i koji su krivi za sve posljedice ugroze zdravstvenog sistema ovim štrajkom, kao i za sve što se događa s našim pacijentima koji u ovom trenutku najviše pate i nemaju odgovarajuću zdravstvenu uslugu. U ovom trenutku Vladi možemo poslati zadnje upozorenje da se na sastanku u utorak svi koji financiraju zdravstveni sustav i naše plaće, dogovore i osiguraju dovoljno povećanje plaća ili da usvoje jednu od verzija koje smo uputili županijskoj Vladi, pa da zdravstveni radnici odu zadovoljni na svoja radna mjesta. Ako se to ne dogodi svi ćemo doći pred zgradu Vlade i ostati tu dok se ne potpiše kolektivni ugovor - kazao je Vuković.

Naglasio je kako na navedenom sastanku ne očekuju ništa, te da je to samo još jedna farsa.

- Pustit ćemo ih u utorak, a već tada se, ako imaju ozbiljnu namjeru, može dogovoriti tekst kolektivnog ugovora. Pozivam sve one koji će doći na sastanak, a to su gradovi, općine i druge županije, odnosno svi oni koji na neki način liječe sve pacijente ovdje i koji imaju udio u financiranju zdravstvenog sustava, da se unaprijed pripreme i ne pričaju o tome kako nemaju novaca. Mi smo poslali dva zahtjeva i jedino pitanje na tom sastanku bit će hoćemo li potpisati kolektivni ugovor ili nećemo, i ništa više - istaknuo je Vuković.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostar Ivica Anić kazao je kako su dan prije štrajka od policije dobili obavijest da će se prosvjedna šetnja odmah prekinuti ako na njoj bude prisutno više od 30 ljudi.

- Ispoštovali smo epidemiološke mjere, kao što smo to i uvijek dosad činili, ali sljedeći put kad krenemo povući ćemo sve zdravstvene djelatnike iz bolnica, a ostaviti samo one najuže da se brinu o našim pacijentima. Ako policija bude reagirala prema nama i odvede nas, mi svakako nemamo novca da platimo kazne i rado ćemo služiti u zatvoru - kazao je Anić.

Predstavnici zdravstvenih radnika istaknuli su kako neće odustati od svojih prava, nego će se za njih boriti još jače i više, ako se njihovi zahtjevi i dalje budu ignorirali.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/5518

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1O46qLEgn_MX8zPKtJV_7nOqeMk5Kak_6?usp=sharing

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'