Bosna i Hercegovina     | 04.03.2021. 09:15 |

Panel diskusija s bh. ambasadorima o poboljšanju saradnje između dijaspore i BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organiziralo je panel diskusiju u okviru obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, na kojoj su učestvovali bh. diplomatski predstavnici s tri različita kontinenta.

Predsjednik Udruženja Admir Lisica kazao je da je u pitanju treći panel kojim se nastoji na različite načine poboljšati saradnja između dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Ocijenio je da je od izuzetne važnosti na ovaj način razmijeniti mišljenja i upoznati se s radom diplomatskih predstavnika koji se trude na različite načine doprinijeti promociji Bosne i Hercegovine u svijetu.

- Diplomatski predstavnici prenijeli su iskustva u kontekstu obilježavanja Dana nezavisnosti BiH, ali i načinima kako druge iseljeničke zajednice širom svijeta obilježavaju svoje nacionalne praznike, Također, tokom panela smo mogli čuti koliko je bitno da diplomatski uredi opravdaju novac uložen u njih, jer Bosna i Hercegovina mora imati adekvatne promotore i lobiste u svijetu - istakao je Lisica.

Na panelu je učestvovao ambasador BiH u Australiji Mirza Hajrić koji je naglasio da oko 50.000 sugrađana koji tamo žive imaju uređen život u svim segmentima, a s obzirom na to da je epidemiološka situacija u Australiji bolja organizirali su i obilježavanje Dana nezavisnosti.

- Bh. građani ovdje su izuzetno obrazovani i imaju poprilično dobre uvjete za život - kazao je Hajrić ocjenjujući da je potrebno lobirati za BiH te u diplomatske krugove uključiti što više kvalitetnih kadrova.

Jedan od učesnika skupa bio je i ambasador BiH u Norveškoj Nedim Makarević koji je sumirao diplomatsku misiju u Pakistanu, te je uporedio s aktuelnom u Norveškoj ističući značajne projekte koji su implementirani u cilju pomoći Bosni i Hercegovini.

- Ovo su dvije potpuno različite misije. Kada je riječ u Pakistanu, tu se puno uradilo na unapređenju namjenske industrije, u Norveškoj su projekti dosta drugačiji. Dosta je toga učinjeno na spajanju našeg i norveškog tržišta. Što se tiče obilježavanja Dana nezavisnosti i Dana državnosti, oko toga ne smije biti kompromisa i oni se moraju obilježavati u skladu sa državnim propisima - stava je Makarević.

Generalni konzul BiH u Chicagu Elvir Resić kazao je da je bh. dijaspora izuzetno brojna u Chicagu i okolini izražavajući nadu da će nakon pandemije sve svečanosti pa i proslave državnih praznika biti kao i prije nje.

Kaže da je mnogo toga urađeno i na ekonomskom planu tokom njegovog mandata, ali i na promociji istine o Bosni i Hercegovini, a jedna od ideja je i konačno uspostavljanje direktne avionske linije između BiH i Sjedinjenih Američkih Država.

Konzulat u Chicagu ima najbolje odnose sa diplomatskim predstavništvom Turske, ali je saradnja korektna i s predstavništvima zemalja iz regiona, zaključio je Resić.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana