Kultura     | 04.03.2021. 08:15 |

Brčko - Treća osnovna škola obilježava 60 godina rada

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 4. marta (FENA) - Treća osnovna škola u Brčkom ove godine obilježava 60 godina rada u sadašnjoj zgradi te će taj jubilej biti obilježen postavljanjem izložbe dokumentarne građe kojom će biti predstavljen historijat škole.

Tim povodom direktor Treće osnovne škole, nekadašnje škole „Zaim Mušanović“, Vladimir Simić pozvao pozvao je bivše učenike i nastavnike škole u Bosni i Hercegovini i inozemstvu da učestvuju u pripremi i realizaciji jubileja tako što će će za izložbu posuditi dokumente koji svjedoče o radu škole te fotografije bivših učitelja, nastavnika i učenika Treće osnovne škole.

- Svaki doprinos pripremi ove izložbe za nas je od neprocjenjive važnosti, svi prilozi će biti dokumentovani i javno istaknuti jer će predstavljati važan prilog kulturi pamćenja blistave historije ove škole - izjavio je Simić.

Izložba će biti realizirana u saradnji sa Službom za arhiv Brčko distrikta. Saradnica Arhiva Zagorka Ostojić je kazala da je do sada pronađeno oko 100 dokumenata koji se odnose na građevinsku dokumentaciju, pravila organizacije nekadašnje osnovne škole „Zaim Mušanović“, te izvještaje o radu i stanju te ustanove.  

-  Sa zadovoljstvom smo se uključili u realizaciju ovog značajnog projekta. Sprovedene su aktivnosti koje podrazumijevaju identifikovanje, istraživanje i analizu arhivske građe i periodike, te smo napravili rekonstrukciju životnog vijeka ove veoma važne ustanove od njenog osnivanja do danas - izjavila je Ostojić.

Šef Službe za arhiv Brčko distrikta Ćazim Suljević je kazao da je programsko opredjeljenje Arhiva integrisanje u kulturni i kulturno-obrazovni sistem zajednice kroz istraživanje i predstavljanje kulturne historije Brčkog i stoga je Arhiv bez dvojbe prihvatio inicijativu direktora škole i poziv za saradnju.

Služba za arhiv Brčko distrikta već je ranije učestvovala u obilježavanju 135 godina djelovanja Ekonomske škole u Brčkom te je saradnja s Trećom osnovnom školom samo nastavak rada na prezentaciji dokumentarne građe koja prikazuje historijat obrazovanja u Brčkom.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo