Magazin     | 04.03.2021. 08:05 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 4. ožujka (FENA) -

- 1193. Umro Jusuf Saladin, sultan Egipta i Sirije, osnivač dinastije Ejubida, znameniti vojskovođa, koji je 1187. porazio krstaše kod Hatina i osvojio Jerusalem, čime je izazvao Treći krstaški rat.

- 1678. Rođen Antonio Vivaldi, talijanski skladatelj i violinista 17. i 18. stoljeća. Bio je jedan od najpoznatijih predstavnika europske barokne glazbe. "Četiri godišnja doba" njegovo je najpoznatije remek-djelo.

- 1832. Umro Jean-Francois Champollion, francuski orijentalista i osnivač egiptologije. Uspio je 1822. dešifrirati hijeroglife s ploče pronađene 1799. u egipatskom mjestu Rešid.

- 1933. Franklin Roosevelt položio zakletvu kao 32. predsjednik SAD-a i objavio novi ekonomski program - New Deal, za savladavanje posljedica velike ekonomske krize koja je počela 1929.

- 1977. U snažnom potresu u Rumuniji, u kojem je najviše stradao glavni grad Bukurešt, poginulo je više od 1500 ljudi, a 35.000 ostalo je bez domova.

- 2002. Lider Demokratskog saveza Kosova Ibrahim Rugova postao prvi predsjednik Kosova pod međunarodnom upravom. Za prvog premijera izabran je dužnosnik Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi.

- 2003. Umro ser Hardy Amies, dizajner i veteran britanske mode, čije su modele nosili bogati i slavni, uključujući i britansku kraljicu Elizabethu II.

- 2005. Australijski arheolozi otkrili grob za koji se vjeruje da pripada privatnom učitelju egipatskog faraona Pepija I. Grob se nalazi sjeverno od piramide faraona Tetija, Pepijevog oca, u drevnoj nekropoli Sakari, 20-ak kilometara južno od Kaira.

- 2008. Umrla Semka Sokolović-Bertok, jedna od najpoznatijih karakternih glumica bh. i jugoslavenskog glumišta. U karijeri je odigrala je sedamdesetak kazališnih uloga, snimila pedesetak filmova i petnaestak TV serijala.

- 2010. Američki Kongres izglasao rezoluciju kojom se masakr nad Armencima od turskih vojnih snaga, za vrijeme Prvog svjetskog rata, proglašava genocidom.

- 2012. U nizu eksplozija u skladištu municije u Brazzavilleu, glavnom gradu Republike Kongo, poginule su 282 osobe, ozlijeđeno ih više od 2.300, a čak 14.000 ljudi je ostalo bez krova nad glavom.

- 2019. Umro Luke Perry, američki glumac. Ostvario je brojne televizijske i filmske uloge, a najpoznatiji je po ulozi Dylana McKayja iz tinejdžerske serije "Beverly Hills".

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana