Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 19:53 |

Zbog brojnih požara građani upozoreni na kazne radi paljenja vatre na otvorenom

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 3. ožujka (FENA) - Na području Tomislavgrada u proteklih nekoliko dana vatrogasci Profesionalne vatrogasne postrojbe iz te općine gasili su dnevno po nekoliko požara koji su u jednom trenutku zaprijetili i kućama.

Svi požara su evidentirani na različitim općinskim lokacijama, uglavnom je gorjela trava i nisko raslinje, a u opasnosti su bile i obiteljske kuće.

Većina požara prijetila je širenjem prema visokoj borovoj i bukovoj šumi, a uslijed paljenja suhe trave, požar je opasno zaprijetio i obiteljskim kućama kod Buhova, Vinice i Roškog Polja.

Pošto se nekontrolirano paljenje u zadnje vrijeme počelo učestalo događati, iz Stožera za civilnu zaštitu općine Tomislavgrad u srijedu su poslali upozorenje na poštivanje njihove odluke o uvjetima i načinu spaljivanja suhe trave, korova, raslinja i biljnih otpadaka koje je strogo zabranjeno. 

Uz to, zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću kao i paljenje vatre u blizini šume, zgrada, gospodarskih i drugih objekata, usjeva, nasada voćnjaka, pored prometnica, te na trasama elektroenergetskih vodova.

Osobe koje vrše spaljivanje i loženje vatre na otvorenom prostoru dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti pogasiti.

Protiv osoba koje se ne budu pridržavale Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, Zakona o šumama i Općinske Odluke predviđene su kazne u iznosu do 1.000 maraka.

U proteklih nekoliko dana, po riječima zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Tomislavgrad Mate Jurčevića, vatrogasci su svakodnevno imali po četiri do pet intervencija.

Na sreću, kazao je, opremljeni su s namjenskim terenskim vozilom pa su na vrijeme stizali na požarište da bi ga ugasili, a u pomoć su im stizali i tomislavgradski šumari.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana