Stranačke aktivnosti     | 03.03.2021. 15:57 |

Sapćenje za javnost SDPBiH

FENA Saopćenje

Demant: Smetaju nam i SDA-ovi i HDZ-ovi ministri jer brukaju državu

 

Povodom tzv. odgovora SDA, u kojem nisu demantovali niti jednu riječ iz saopštenja Kluba zastupnika SDP BiH u Parlamentu FBiH, ovim putem demantujemo seriju neistina koje je iznijela SDA.

Prva neistina je da smo u SDP BiH izabrali hladovinu opozicije. Napominjemo da smo vlast preuzeli u kantonima u kojima živi više od polovine stanovništva FBiH, u kojim smo vlast mogli napraviti bez SDA i HDZ BiH.

SDA nam jeste nudila sve što želimo da uđemo u koaliciju sa njima i da preuzememo dio njihove bruke, poput jučerašnje na sarajevskom aerodromu. Ponudu smo odbili jer ste svojim glasanjem Draganu Čoviću dali kontrolu u Domovima naroda Parlamenta Federacije BiH i Parlamentarne skupštine BiH. S obzirom da ste HDZ-u omogućili potpunu kontrolu u procesima uspostave vlasti, nije nam na pamet palo da uz bok SDA čekamo kada će se HDZ smilovati i odobriti formiranje Vlade FBiH. Primjer DF-a koji još uvijek nema niti jednu izvršnu poziciju u vlasti FBiH je najbolji pokazatelj kako funkcionira višegodišnje koaliranje sa SDA-om i HDZ-om.

Nama jeste problem blokada Vlade FBiH i to stalno potenciramo. Tu blokadu je omogućila SDA, koja je dozvolila da HDZ koji ima manje glasova od SDP-a može blokirati Vladu FBiH.

Ponovo napominjemo da SDP nudi saradnju da se imenuje rukovodstvo entiteta i formira Vlada FBiH, kao što smo vam pomogli i 2015. godine.

Umjesto što iznosite lažne teze o nepostojećim 'balansima', držite se Ustava i zakona. S obzirom da veliku većinu odluka donosite jednoglasno na sjednicama Vlade FBiH, očito je da sa balansom sa HDZ-om nemate problema.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'