Svijet     | 03.03.2021. 13:15 |

Kremlj umanjio značaj zapadnih sankcija, najavio recipročne mjere

FENA Internet

MOSKVA, 3. marta (FENA) – Kremlj je u srijedu umanjio značaj sankcija koje su uvele Rusiji Sjedinjene Države i Evropska unija zbog ruskog tretmana opozicionog političara Alekseja Navalnog, ali je saopćio da će odgovoriti recipročnim mjerama.

U najdirektnijem izazovu Kremlju američkog predsjednika Joa Bidena, SAD su u utorak uvele sankcije Rusiji zbog onoga što opisuju kao pokušaj Moskve da otruje Navalnog nervnim agensom u prošloj godini.

Navalni (44), razbolio se na letu u Sibiru u augustu i prebačen je zračnim putem u Njemačku, gdje su liječnici zaključili da je otrovan nervnim agensom. Kremlj je negirao svaku umiješanost  i tvrdi kako nema nikakvih dokaza da je Navalni otrovan.

Washington je u utorak uveo sankcije protiv sedam visokih ruskih zvaničnika i 14 entiteta.

Sjedinjene Države djelovale su usklađeno s Evropskom unijom, koja je uvela uglavnom simbolične sankcije četvorici visokih ruskih zvaničnika.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov  izjavio je da će Moskva uzvratiti na način koji najbolje služi njenim interesima.

- Naravno da je nemoguće ne primijeniti princip reciprociteta – izjavio je Peskov novinarima.         

- Smatramo takve odluke apsurdnim, neopravdanim, i što je najbitnije, one nemaju nikakvog efekta ni značaja. Možemo samo izraziti žaljenje  i zbunjenost – kazao je.         

Peskov je izjavio da američke sankcije visokim ruskim zvaničnicima neće imati nikakvog efekta po njih jer im nije dopušteno da putuju van Rusije, ne posjeduju imovinu u inostranstvu i ne drže strane bankovne račune zbog osjetljivosti njihovih pozicija.         

- To je praktično dupliranje restrikcija tim ljudima u suočavanju s ruskim zakonom, ništa više od toga – izjavio je Peskov, dodajući da će sankcije uvedene entitetima imati veće materijalne posljedice.

Bez obzira na njihove efekte, Peskov je upozorio da će sankcije imati destruktivne posljedice po ruske odnose sa Sjedinjenim Državama i Evropskom unijom.

Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog  ministarstva vanjskih poslova, izjavila je u utorak navečer da sankcije prerastaju u uplitanje u unutrašnja pitanja Rusije i da će Moskva uzvratiti, „ali ne nužno na simetričan način“.

Ruski zvaničnici nisu saopćili kada će Moskva objaviti svoje recipročne mjere, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo