Bosna i Hercegovina     | 03.03.2021. 13:37 |

"Pod lupom": Hitno formirati interresornu grupu za izmjene Izbornog zakona

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Koalicija „Pod lupom“ smatra da je neophodno hitno formiranje interresorne radne grupe za izmjene i dopune Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, a prvenstveno u cilju transparentijih i poštenijih narednih izbora, saopćeno je iz te koalicije.

 - Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' kao koalicija organizacija civilnog društva koja se prvenstveno bavi posmatranjem izbora i zaštitom izbornog procesa, kao i davanjem preporuka za unapređenje Izbornog zakona BiH, poslala je apel na adrese oba doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeću ministara BiH za što hitnije formiranje i početak rada interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona BiH. S obzirom na to da je predstojeći period relativno kratak za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, imajući u vidu da će izbori biti održani 2022. godine, potrebno je pripremiti sve neophodne izmjene Izbornog zakona BiH koje će u prvom redu omogućiti transparentnije i poštenije Opšte izbore 2022. godine - citat je iz saopćenja.

Po mišljenju ove koalicije, do kraja aktuelne kalendarske godine treba uputiti u parlamentarnu proceduru sve izmjene Izbornog zakona koje će biti usaglašene u interresornoj radnoj grupi, čime bi započeo proces ispunjavanja jednog od 14 prioriteta koje je Evropska unija postavila kao obavezu vlastima u BiH. 

Ključne izmjene, pored onih koje se tiču implementacije presuda međunarodnih i domaćih sudova u pogledu utvrđene diskriminacije, odnosno obezbjeđivanja jednakog pasivnog biračkog prava za sve građanke i građane BiH, moraju se ticati i unapređenja određenih tehničkih rješenja za provedbu izbora.

- U prvom redu smatramo da kroz izmjene Izbornog zakona BiH treba predvidjeti drugačiji način imenovanja biračkih odbora i zakonom onemogućiti „trgovinu“ mjestima u biračkim odborima, uvesti nove tehnologije u izborni proces (elektronska identifikacija birača, utvrđivanje rezultata), spriječiti zloupotrebu glasanja izvan BiH, omogućiti podnošenje prigovora svima u svakoj fazi izbornog procesa, pojednostaviti procedure akreditovanja posmatrača izbora itd. - navedeno je također.

Koalicija 'Pod lupom' očekuje da će donosioci odluka pokazati visok stepen odgovornosti za neophodne izmjene Izbornog zakona BiH, a od političkih subjekata i organizacija civilnog društva da dostave njihove prijedloge interresornoj radnoj grupi kako bi se na taj način došlo do najkvalitetnijih rješenja. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije