Svijet

Francuska će ipak davati vakcinu AstraZenece starijim od 65 godina

Internet

PARIZ, 2. marta (FENA) - Francuska vlada poručila je da stariji ljudi sa  hroničnim oboljenjima sada ipak mogu dobiti AstraZenecinu vakcinu protiv Covid-19, revidirajući svoj stav po tom pitanju.

- Osobe koje imaju određena hronična stanja mogu se vakcinisati AstraZenecom, uključujući one između 65 i 74 godine - rekao je ministar zdravlja.

Prošlog mjeseca Francuska je odobrila upotrebu vakcine samo za osobe mlađe od 65 godina, navodeći nedostatak podataka o djelotvornosti na starijim ljudima.

Od tada su studije pokazale da je vakcina vrlo učinkovita kod starijih osoba, podsjeća BBC.

Vakcina Oxford-AstraZeneca je već u širokoj upotrebi u Velikoj Britaniji, ali nekoliko zemalja EU još uvijek je ograničava na mlađe od 65 godina, uključujući Njemačku.

EU regulator za lijekove odobrio ju je za sve odrasle osobe, ali na svakoj je članici da postavi vlastitu politiku vakcinacije.

U daljnjem razvoju događaja, kanadska komisija za imunizaciju u ponedjeljak je savjetovala davanje vakcine AstraZeneca starijim od 65 godina, ali rekavši da su podaci kliničkih ispitivanja za tu starosnu grupu previše ograničeni.

(FENA) D.V.