Svijet     | 02.03.2021. 12:31 |

Snage sigurnosti u Mijanmaru koriste bojevu municiju protiv demonstranata

FENA Internet

YANGON, 2. marta (FENA) – Tri osobe u kritičnom su stanju nakon što su snage sigurnosti otvorile vatru bojevom municijom na demonstrante koji su protestirali  protiv vojnog udara u utorak na sjeverozapadu Mijanmara, saopćili su medicinski radnici, dok se regionalne sile sastaju kako bi izvršile pritisak na huntu zbog smrtonosne kampanje gušenja protesta.

Mijanmar prolazi kroz masovne proteste u kojima se od vojske zahtijeva da oslobodi civilnu čelnicu Aung San Suu Kyi, koja je uhapšena 1. februara na početku puča.

Vlasti su odgovorile intenziviranom upotrebom sile, koristeći suzavac, vodene topove, gumene metke, i sve učestalije, bojevu municiju.

Nedjelja je bila najkrvaviji dan od puča izvedenog 1. februara, dok su Ujedinjene nacije izvijestile da je najmanje 18 demonstranata ubijeno širom zemlje. AFP je nezavisno potvrdio 11 pogibija.

U sjeverozapadnom gradu Kaleu u utorak, još jedan miting suočio se s nasiljem kada su snage sigurnosti otvorile vatru po demonstrantima, saopćili su medicinski radnici koji su svjedočili tim dešavanjima i hospitalizirali su ranjenike.

-  Dvadesetak ljudi ranjeno je u jutrošnjem policijskom i vojnom gušenju protesta u Kaleu – izjavio je spasilački radnik koji je tražio da ostane anoniman iz straha od odmazde.         

-Tri osobe su pogođene bojevom municijom i  u kritičnom su stanju – kazao je on, dodajući da je policija prvobitno koristila suzavac i gumene metke, prije nego što je pojačala korištenje sile bojevom municijom.

Krvoproliće se desilo istoga dana kada je sahrana održana u Yangonu, trgovačkoj prijestonici zemlje, za 23-godišnjeg studenta koji je ubijen u nedjelju.

Masa je pjevala revolucionarnu pjesmu dok je kovčeg s tijelom Nyi Nyi Aung Htet Nainga položen na oltar.

Nemiri su nastavljeni u vrijeme dok bi ministri vanjskih poslova desetočlanog Udruženja zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) trebali održati virtualni sastanak, uključujući i predstavnika Mijanmara.

Uoči sastanka, neke regionalne sile su raskinule s diplomatskom tradicijom koristeći neuobičajeno oštre prijekore mijanmarskoj hunti.

- Zapanjeni smo korištenjem smrtonosne sile nad civilima - poručio je singapurski ministar vanjskih poslova Vivian Balakrishnan parlamentu tog grada države.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo