Svijet     | 28.02.2021. 12:51 |

Mijanmarska policija ubila četvoricu učesnika protesta

FENA Internet

NAYPYIDAW, 28. februara (FENA) - Mijanmarska policija ustrijelila je najmanje četvoricu učesnika protesta u nedjelju, a nekoliko ih je ranila što predstavlja najsmrtonosniji dan otkako je vojska preuzela vlast 1. februara.

Dok su demonstracije protiv vojnog puča, koji je zbacio demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi, ulazile u četvrtu sedmicu, sigurnosne snage započele su nasilno suzbijanje protesta u gradovima širom zemlje.

U najvećem gradu, Yangonu, učesnik protesta je poginuo kad je policija otvorila vatru na njih, navodi Reuters pozivajući se na bolničkog liječnika.

Liječnik, koji je zatražio da ga se ne identificira, rekao je da je učesnik protesta doveden u bolnicu s ranom od metka u prsima. Lokalni mediji Mizzima također su izvijestili o smrti u Yangonovu.

Na jugu zemlje, tri su osobe ubijene, a više od desetak ranjeno kada je policija otvorila vatru na učesnike protesta u gradu Dawei, javlja Dawei Watch, prenosi CNN.

Lokalni političar Kyaw Min Htike potvrdio je da je policija pucala na učesnike protesta u Daweiju.

Videozapisi objavljeni na društvenim mrežama zabilježili su sve veće sukobe učesnika protesta i sigurnosnih snaga. Od početka vojnog puča ubijeno je najmanje sedam demonstranata i jedan policajac, navodi Reuters.

Aktivistička grupa Asocijacija za pomoć političkim zatvorenicima (AAPP) saopćila je da je od subote dokumentirala 854 osobe koje su uhapšene, optužene ili osuđene od 1. februara.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo