Svijet     | 26.02.2021. 18:05 |

Sirija osudila američke zračne udare kao kukavički čin i 'zakon džungle'

FENA Internet

DAMASK, 26. februara (FENA) - Sirija je u petak osudila američke zračne udare protiv proiranskih milicija kao kukavički čin i zatražila od predsjednika Joa Bidena da ne slijedi "zakon džungle".

Zvaničnik iračke milicije bliske Iranu izjavio je da je u zračnim udarima ubijen jedan borac i ranjena su četvorica, ali su američki zvaničnici kazali da su oni bili limitirani u obimu kako bi pokazali da Bidenova administracija odlučno djeluje na izbjegavanju velike eskalacije.

Washington i Teheran žele maksimalna sredstva na raspolaganju u pokušajima povratka iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine koji je napustio bivši američki predsjednik Donald Trump u 2018. nakon čega su regionalne napetosti buknule i strahovanja su se povećala od sukoba punog obima.

- Sirija najoštrijim mogućim riječima osuđuje kukavički napad na Deir al-Zor u blizini sirijsko-iračke granice - navodi u saopćenju sirijsko ministarstvo vanjskih poslova. Nova američka administracija trebala bi se pridržavati međunarodnog legitimiteta, a ne zakona džungle kao prethodna administracija - dodaje sirijsko ministarstvo.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, također je kritikovala zračne udare i pozvala na "bezuslovno poštovanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Sirije".

- To što se desilo veoma je opasno i moglo bi dovesti do eskalacije u kompletnoj regiji - navodi novinska agencija RIA izjavu ruskog parlamentarca Vladimira Džabarova.

Zračni udari, u ranim jutarnjim satima po bliskoistočnom vremenu, imali su za cilj miliciju sa sirijske strane iračko-sirijske granice, gdje grupe koje podržavaju Iran kontroliraju prebacivanje oružja, vojnog osoblja i roba.

Zapadni i neki irački zvaničnici optužuju grupe koje uživaju iransku podršku za umiješanost u smrtonosne raketne napade po američkim ciljevima i vojnom osoblju u Iraku u prošlom mjesecu, prenosi Reuters.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'