Bosna i Hercegovina     | 26.02.2021. 15:34 |

U ZDK-u povećan broj hospitaliziranih pacijenata s teškom kliničkom slikom

FENA Saopćenje

ZENICA, 26. februara (FENA) - Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je i dalje nepovoljna epidemiološka situacija u tom kantonu, s blagim povećanjem broja novih slučajeva oboljelih od virusa korona.

To se posebno odnosi na općine Visoko i Breza, koje gravitiraju Kantonu Sarajevu u kojem je značajno povećan broj oboljelih od virusa korona.

- To ukazuje da smo previše i prerano popustili. Pozivam građane da se pridržavaju mjera nošenja zaštitnih maski, održavanja distance i izbjegavanja masovnih okupljanja da ne bismo došli u još težu situaciju u kojoj bi Krizni štab morao donijeti restriktivnije mjere - rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

Naglasio je da se u ovom momentu ne razmišlja o uvođenju restriktivnijih mjera, ali je pozvao institucije koje su nadležne za provođenje mjera da rade svoj posao.

U Kantonalnoj bolnici Zenica i Općoj bolnici Tešanj osjetno je povećan broj pacijenata s teškom kliničkom slikom.

Pomoćnik direktora za medicinske poslove KBZ-a dr. Kasim Spahić rekao je da je u drugoj polovini februara broj takvih pacijenata udvostručen te da sve veći broj pacijenata treba kiseoničku podršku i upotrebu respiratora.

- Trenutno je u KBZ-u oko 60 pacijenata od kojih su dvije trećine sa teškim oblikom oboljenja, a u COVID intenzivnoj njezi u prosjeku imamo 10 do 12 pacijenata, što je gotovo potpuni kapacitet intenzivne njege - rekao je Spahić, ističući da je takvo stanje povećalo zahtjeve i napore zdravstvenih radnika koji su ionako iscrpljeni.

U Zeničko-dobojskom kantonu u ponedjeljak je provedena vježba spremnosti za imunizaciju, a utvrđeno je da su sve ustanove adekvatno pripremljene za provođenje vakcinacije.

Direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici dr. Senad Huseinagić rekao je da je, u skladu s planom imunizacije koji je donijelo Federalno ministarstvo zdravstva, prethodnih mjesec dana izvršena pasivna registracija građana za imunizaciju, ali da je odziv bio relativno mali.

Rok za registraciju građana produžen je do kraja marta, a Krizni štab danas je donio odluku da pozove sve zdravstvene ustanove, odnosno sve domove zdravlja, da započnu sa procesom aktivne registracije za vakcinaciju svih građana koji spadaju u rizične grupe.

- Očekujemo da će se iduće sedmice početi sa aktivnom registracijom, apeliramo na građane da poziv za prijavljivanje shvate ozbiljno i iskoriste priliku, posebno oni koji spadaju u rizične grupe - rekao je dr. Huseinagić, saopćila je Press služba ZDK.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo