Bosna i Hercegovina     | 26.02.2021. 14:49 |

Prve konsultacije o pripremi 'Strategije 2021-2025: Istina, dijalog, budućnost' (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 26. februara (FENA) - Memorijalni centar Srebrenica danas je održao prvu konsultaciju pripreme dokumenta "Strategija 2021-2025: Istina, dijalog, budućnost".

Cilj je kroz otvorene konsultacije prepoznati potrebe i preporuke različitih društvenih aktera, institucija, udruženja, partnerskih organizacija i akademske zajednice, otvoriti prostor za nove ideje ka pripremi Strategije, a taj dokument će dati precizne podatke o tome šta će raditi u narednih pet godina i gdje žele vidjeti Memorijalni centar krajem 2025. godine.

Predsjedavajući Upravnog odbora Memorijalnog centra Ševket Hafizović je pojasnio da se ideja projekta temelji na vrijednostima istine, dijaloga i budućnosti.

- Istina, dijalog i budućnost su tri osnovne komponente istine. Time određujemo i budućnost preživjelih žrtava genocida, ali i naše domovine Bosne i Hercegovine – rekao je Hafizović na konferenciji za medije.

Kaže da na tom putu ne žele biti sami, žele komunicirati s lokalnom zajednicom, povezati se s partnerima koji mogu donijeti nešto novo u bh. društvu.

S obzirom na to da je Memorijalni centar institucija otvorena za javnost, u tom smislu je direktor te institucije Emir Suljagić naveo da su otvoreni za promjene i praćenje modernih praksi memorijalnih centara, muzeja i drugih ustanova posvećenih kulturi sjećanja.

- Suština je da 25 godina nakon genocida, sada postavljamo temelje institucije za narednih 25 godina, za period kada neki od nas neće biti živi – kazao je Suljagić.

Jedan od ciljeva projekta je uspostava mreže partnera Memorijalnog centra Srebrenica, a do sada je potpisano 20 memoranduma o razumijevanju sa srodnim institucijama u BiH.

Najavio da će biti potpisano još više memoranduma s ozbiljnim institucijama u svijetu.

- Danas razgovaramo s preživjelim žrtvama genocida, predstavnicima institucija koje čuvaju tradiciju kulture, historije, kao i partnerima. Sa svima ćemo danas postaviti nove temelje za buduću saradnju – istakao je Suljagić.

Brojna srodna udruženja, vladine organizacije u BiH i svijetu pružaju podršku aktivnostima Memorijalnog centra Srebrenica, a posebna podrška je iz udruženja oko kojih se okupljaju preživjeli iz srebreničkog genocida.

Predsjednice Udruženja "Srebreničke majke" i Udruženja građana "Žene Srebrenice", Fadila Efendić i Nura Begović, ukazale su na važnost Strategije koja će prije svega poslužiti budućim generacijama mladih ljudi, istraživačima.

Bit će to, kako su kazale, važan dokument kojim se i dalje dokazuje istina o genocidu, podsjećanje da se nikada i nikome ne desi Srebrenica.

Osnovni postulati Strategije će biti komuniciranje, razvoj kapaciteta u muzejskoj djelatnosti, memorizaciji, pomirenju i zagovaranju, potom razvoj kapaciteta za komuniciranje genocida u Srebrenici kroz rodnu perspektivu, pokretanje dijaloga o rodnim ulogama u genocidu, seksualnom nasilju u ratu i dokumentacija rodnog elementa genocida.

Također, dokument "Strategija 2021-2025: Istina, dijalog, budućnost" će sadržavati i upravljanje ekspertnog tima za izradu edukacijskog programa o genocidu koji će izraditi školske programe za srednje škole i fakultete o temi genocida u Srebrenici i ponuditi ih relevantnim institucijama u BiH i svijetu.

Ključni element Strategije je sprečavanje budućih zločina.

Pogledajte https://fena.ba/video/5490

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1VlLxZM2tNsQf2PZ4aBseBdrenEeeAbXL?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta