Bosna i Hercegovina

Evropska komisija pozdravila usvajanje Akcijskog plana za reformu javne uprave

Saopćenje, Foto: DEI

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Na sastanku Posebne skupine za reformu javne uprave između Evropske unije i Bosne i Hercegovine, danas je razgovarano o strateškom okviru za upravljanje javnim financijama, financiranju i strukturama za koordinaciju reforme javne uprave, te izgradnji profesionalne i depolitizirane državne službe.

Peti sastanak, koji je održan danas putem video-konferencije,  otvorio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a političkim dijalogom, koji je održan u prvom dijelu sastanka, kopredsjedavao je ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Učesnicima sastanka se od strane EU obratila Genoveva Ruiz Calavera, direktorica za Zapadni Balkan u Općoj upravi za susjedstvo i politiku proširenja (DG NEAR), a političkim dijalogom kopredsjedavala je Michela Matuella, zamjenica direktora za Zapadni Balkan u DG NEAR-u.

Sa ministarskog nivoa, Evropska komisija je pozdravila usvajanje Akcijskog plana za reformu javne uprave (RJU) i usvajanje strategija za upravljanje javnim financijama za razdoblje 2021. – 2025. na državnom nivou i u Brčko distriktu BiH.

Institucije u BiH su ohrabrene da što prije završe proces usvajanja strategija na ostalim nadležnim razinama vlasti, te cjelodržavne strategije za upravljanje javnim financijama čime bi se BiH otvorila mogućnost za proračunsku podršku EU.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.