Regija     | 25.02.2021. 17:03 |

Pahor pozvao vladu da odmah riješi financiranje novinske agencije STA

FENA Agencije

LJUBLJANA, 25. veljače (FENA) - Slovenski predsjednik Borut Pahor pozvao je u četvrtak vladu premijera Janeza Janše da što prije osigura financijska sredstva za rad Slovenske tiskovne agencije STA, nakon novih upozorenja novinara da je ugrožen njezin opstanak, ali i njihova socijalna sigurnost.

"Ovo je vrijeme kad sve naše napore moramo usmjeriti u strategiju izlaska iz epidemije, oporavak i koncentrirati se na prioritete tijekom predsjedavanja Europskom unijom", kazao je Pahor prilikom posjeta Novom Mestu, zamoljen da komentira odbijanje vlade da osigura nacionalnoj novinskoj agenciji proračunska sredstva koja joj pripadaju na području javnog informiranja, prenosi Hina.

"Sve ostale stvari koje se ne tiču ovih prioriteta treba završiti što prije i bez velikih polemika. Tu mislim i na financiranje javne agencije STA, koja ima posebnu misiju i zato ju je potrebno financirati", kazao je Pahor.

Slovenska vlada koja je nastupila u ožujku prošle godine susreće se od početka mandata s optužbama novinskih udruga da nastoji raznim sredstvima i pritiscima kontrolirati javne medijske kuće, posebno javnu televiziju i nacionalnu novinsku agenciju, koje je i sam premijer na društvenim mrežama osumnjičio za širenje "lažnih vijesti" na štetu njegove vlade.

Sindikat slovenskih novinara i Novinarsko društvo (SND) upozorili su u četvrtak u izjavi za javnost da je vlada dan ranije novinskoj agenciji STA na svojoj sjednici odbacila zahtjev za isplatu sredstava za obavljanje poslova informiranja kao javne službe. Istaknuli si da da osuđuju taj postupak koji znači "nastavak pritisaka na institucionalnu i uredničku nezavisnost" javne agencije koja nema podloge u zakonu.

Predsjednica slovenskog novinarskog društva Petra Lesjak kazala je za Slovenski radio da vlada Janeza Janše nezakonito i samovoljno uskraćuje sredstva agenciji, te da ima informacije kako vlada želi uspostaviti novu agenciju. Novinari STA u svojoj su izjavi naveli da neisplata sredstava znači pokušaj da se agencija financijski uruši te da je dovedena u pitanje isplata plaća i socijalna sigurnost novinara.

Izrazima potpore novinarima javne agencije STA ponovno se oglasila i europska udruga novinskih agencija EANA, javljaju popodne slovenski mediji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana