Bosna i Hercegovina     | 25.02.2021. 17:09 |

Magazinović: Vijeće ministara BiH ne čini napor da se nabave vakcine

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Saša Magazinović (SDP) kazao je da Vijeće ministara BiH ne čini napor da se nabave vakcine, te da nikome iz Vijeća ministara BiH nije palo napamet da uputi izmjene zakona kako bi država mogla nabaviti vakcine.

S druge strane, dodao je on, 21. januara predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegletija i dva entitetska premijera Fadil Novalić i Radovan Višković su najavili da se kreće u pregovore i direktnu nabavku vakcina.

- Zakonske pretpostavke za to nisu ispunili, a dobili smo dva objašnjenja. Jedno od Tegeltije koji kaže da mu je rečeno da ne treba'  drugo od ministrice civilnih poslova Ankice Gudeljević koja je napravila zvanični akt i poslala entitetskim institucijama gdje kaže da je nemoguće nabaviti direktno jer proizvođači nemaju međunarodni pravni subjektivitet - naveo je Magazinović.

Napomenuo je da će današnja rasprava o informaciji Agencije za javne nabavke BiH i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH o neophodnim uvjetima, preprekama i svim raspoloživim solucijama za hitnu nabavku vakcina protiv koronavirusa, dati odgovor na pitanje da li postoji pravni osnov za podnošenje krivične prijave za nečinjenje.

Magazinović je kazao da treba promijeniti Zakon o javnim nabavkama, gdje će se izuzeti nabavka vakcina jer je sigurno da se Pfizer neće prijaviti na tender, te je ocijenio da će se time izbjeći posrednici iz procedure kupovine.

- Dakle, institucija direktno s proizvođačem. Ne treba tu neko sa strane ko će uzimati ekstra profit - zaključio je Magazinović, dodajući da država treba voditi taj proces.

(FENA) H. I.

Vezane vijesti


Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 379

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta